RTRS o posjeti Milorada Dodika spomen-obilježju Garavice: Vlasti u Bihaću od srpskog stratišta napravili zonu za zabavu!

Vlasti Bihaća napravile su od srpskog stratišta Garavice sportsko-rekreativnu zonu na kojoj se održavaju motociklističke trke, piše u uvodu članka objavljenog na portalu RTRS-a.

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Una” Boško Stojisavljević kaže da već godinama bezuspješno pokušava da od bošnjačkih vlasti u Bihaću dobije dozvolu da se lokalitet Garavica, kao jednog od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, na dostojan način obilježi i pretvori u spomenik od izuzetne kulturno-istorijske važnosti.

– Garavice nisu izletište i kulturni pejzaž, kako se navodi u sadašnjim zvaničnim dokumentima Grada Bihaća, već mjesto na kojem je poslije Donje Gradine zakopano najviše nevino ubijenih Srba u Drugom svjetskom ratu na teritoriji BiH, kaže Stojisavljević.

Dodaje da najbolju sliku odnosa vlasti Bihaća prema srpskim žrtvama ustaških zločina pokazuje to da da se, prema važećim propisima te lokalne zajednice, Garavice nalaze u nadležnosti Sportske dvorane “Luke”, piše portal RTRS-a.

Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Vojin Pavlović šokiran je odlukom bihaćkih vlasti da mjesto stravičnog stradanja Srba pretvore u sportsko-rekreativnu zonu.

– Zamislite da nekom u Srpskoj za 10 ili 20 godina padne na pamet da Potočare pretvori u izletište i mjesto na kojem će biti održavane trke motociklista? Ne postoje riječi kojima bi se mogla opisati odvratnost i zgražavanje koje bi svako normalno ljudsko biće trebalo da osjeća zbog toga što se na najgrublji način skrnavi mesto na kojem su zakopane kosti nevino ubijenih – kaže Pavlović.

Komentar o statusu Garavica novinari su pokušali dobiti od gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, ali se u njegovom kabinetu nisu javljali na telefonske pozive, navode na portalu RTRS-a.

Related posts