RS kontroverznoj firmi daje posao težak 100 miliona eura

Tender nije ni raspisan, a već je poznato ko bi mogao biti izvođač radova na rekonstrukciji ceste duge 15 kilometara između Foče i Šćepan Polja, na istoku Bosne i Hercegovine. 

Barem tako izgleda nakon što je Vlada Republike Srpske potpisala krajem februara memorandum s China Road and Bridge Corporation (CRBC) dajući im prednost na budućem tenderu, prenosi RSE.

Dogovoreno je da će entitet i kineska kompanija kod Uvozno-izvozne banke Kine (EXIM) zajedno tražiti kredit od 100 miliona eura, koji bi vraćao ovaj entitet.

Izvođač radova, prema zakonu o javnim nabavkama, morao bi se izabrati na javnom pozivu. No, prije toga, i sam predsjednik Vlade RS Radovan Višković je najavio da će se favorizirati kineska kompanija.

Ova cesta je glavna veza Sarajeva i Podgorice i trenutno je u jednom dijelu makadamska.

U Federaciji BiH, CRBC je diskvalificiran na tenderu za izgradnju desetkilometarskog tunela Prenj, od Sarajeva prema Mostaru, vrijednog oko 400 miliona eura, u junu 2023. godine. Kao razlog je navedeno dostavljanje lažne dokumentacije.

Kineska korporacija CRBC radi ili je radila na projektima plaćenim milijardama eura kineskih kredita u Srbiji i u Crnoj Gori. U Crnoj Gori je je drugi najveći porezni dužnik, prema podacima Poreske uprave te države.

“Kada imate finansiranje, imate i prednost u samoj javnoj nabavci”, rekao je premijer RS-a Radovan Višković na konferenciji za medije 13. marta.

Na pitanje novinara znači li to da je favorizirana kineska korporacija, Višković je kazao da “na neki način jeste”.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts