RS i Srbija su prešle u fazu trijumfalizma i slavljenja genocida

Prije 25 godina na sarajevskoj pijaci Markale desio se jedan od najstravičnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Tog dana od granate ispaljene sa položaja Vojske RS-a s područja sela Mrkovići poginulo je 68, a ranjeno 144 građana Sarajeva.

Od tada, pa sve do danas, nije prestalo negiranje tog zločina od strane velikosrpske politike uz neskrivenu podršku medija iz Srbije i RS-a.

“Više je nego očigledno da je danas na sceni organizovano i sistematsko negiranje masovnih zločina počinjenih od strane vojnih i policijskih struktura Republike Srpske i tadašnje Jugoslavije”, kaže za Vijesti.ba doktor Hikmet Karčić.

Zvaničnici i mediji iz Srbije godinama se trude da za ovaj zločin na Markalama optuže tadašnji politički i vojni vrh Republike Bosne i Hercegovine.

“Ovo negiranje zločina počelo je tokom samog rata kada su srpski zvaničnici, na primjer, nakon masakra na pijaci Markale, optužili tadašnji politički vrh RBiH da je iscenirao napad. Ovo negiranje i reletivizacija zločina je u rangu negatora i teoretičara zavjera koji su, i koji i dalje, dovode u pitanje Holokaust”, napominje Karčić.

On dodaje kako je negiranje genocida od strane njegovih izvršioca sada prešlo u jednu novu fazu, trijumfalizma.

“Međutim, sada na scenu polako, ali sigurno dolazi do jedne nove faze, koju Hariz Halilović naziva Trijumfalizam, to je slavljenje zločina“, ističe Karčić.

Karčić dodaje da je ovo negiranje i trijumfalizam, nekad bio plasiran uglavnom od strane manje poznatih medija, dok je sada je ovo postala praksa i državnih medija.

„Ovo negiranje i slavljenje zajedno sa plasiranjem islamofobičnih tekstova, ima za cilj delegitimizaciju i dehumanizaciju Bošnjaka muslimana“, zaključio je Hikmet Karčić.

 

Izvor: vijesti.ba

Related posts