“Robin Hood” restoran: Naplaćuje bogatima i hrani siromašne

Ukusna, kvalitetna hrana i čaše od kristala za beskućnike? Zvuči anđeoski i nestvarno, ali nije – barem u Madridu, gdje postoji upravo takav restoran na usluzi siromašnima.

U španskom “Robin Hud” restoranu beskućnike potpuno besplatno ugošćuju profesionalni konobari, služeći im jela iz kuhinje vrhunskih kuhara.

Toplo su tako dočekali 48-godišnjeg Luisa Galjarda, čovjeka koji se u hladnoj noći, obučen u dva kaputa ušetao u restoran. Otpratili su ga do stola s crvenim stolnjakom, ispod velikog lustera. Te večeri posluživala se čorba od pečuraka i pečena ćuretina s krumpirima, a za desert su se nudili puding od vanile i jogurt. Galjardo, koji je završio na ulici nakon što mu je propala računovodstvena firma, kaže da ga obrok podsjeća na večere u njegovom domu, prije nego što je zbog dugova morao da ga proda.

Dnevno u restoranu “Robin Hud” jede blizu stotinu beskućnika i siromašnih, u dvije smjene, a troškove plaćaju mušterije, koje konzumiraju obroke tokom jutra i ručka.

Idejni kreator, otac Anhel Garsija Rodrigez, regrutovao je osoblje luksuznih hotela i slavne kuhare, koji su angažovani jednom sedmično.

Kaže da mu je cilj bio da siromašni jedu s istim dostojanstvom, kao i oni koji sebi mogu priuštiti daleko više od njih, da ne piju iz plastičnih čaša, te da im vrijeme obroka bude provedeno u atmosferi druženja i razgovora.

Pravila kažu da je pjevanje dozvoljeno, ukoliko ne smetaju drugim mušterijama. Mogu koristiti besplatni internet i pozajmiti mobilni telefon ako im treba za poziv. Mogu donijeti i svoju hranu pa naručiti samo piće, a nudi im se i da pravovremeno rezervišu kuhinju i sami kuhaju povodom rođendana ili neke druge važne prigode.

Začetnik restorana “Robin Hud” također je transformirao jednu napuštenu crkvu i od nje učinio jedinu sakralnu građevinu koja je otvorena 24 sata dnevno. To je mjesto gdje se beskućnici mogu odmoriti i zgrijati se, popiti besplatnu kafu, gledati televizor, spavati ili pohoditi misu. – piše N1.

Related posts