Građani FBiH u kladionicama 2016. godine potrošili 951 milion KM

Podaci Porezne uprave FBiH kazuju da je za prvih osam mjeseci ove godine uplata za igre na sreću dosegla sumu od 951 milijun maraka. Prema saznanjima portala Žurnal od te sume je nešto više od 944 milijuna uplaćeno u privatnim kladionicama, a oko 7 milijuna se odnosi na Lutriju BiH.

Kao i uvijek kada su brojke i statistika u pitanju, analiza ovog podatka može se razvijati u nekoliko pravaca. Ako računamo prema ukupnom broju punoljetnih građana u Federaciji, svaki je prosječno u kladionicama potrošio 470 KM. Ukoliko kao referetnu brojku uzmemo broj zaposlenih, onda je svaki igrač na sreću u ovoj godini potrošio nešto više od 2 tisuće maraka.

Izostavili smo 340 tisuća umirovljenika i 376 tisuća nezaposlenih stanovnika Federacije, samo pretpostavljajući da ne posjećuju kladionice.

Tih 950 milijuna potrošenih u kladionicama može se uporediti, primjera radi, sa sumom potrošenom na lijekove u cijeloj BiH. Prema podacima Agencije za lijekove BiH ukupan promet lijekovima u 2015. bio je 597 milijuna KM. Iako ta su suma jeste velika, u uspoređenju sa 50 posto većom sumom koja se potroši u kladionicama, djeluje kao sasvim logična.

Federalni je premijer Fadil Novalić početkom ove godine izazvao burne reakcije izjavom o standardu stanovnika u ovom entitetu.

“Građani FBiH žive dobro. Šta više, rasipaju se”, kazao je Novalić.

Zaključak je izveo iz podataka jednog domaćeg prodajnog lanca o prodaji kave, cigara, piva i vina. Eto prilike da u svoju metodu za izračun dobrog života uvrsti i uplatu u kladionicama. Naravno, Novalić dobro zna koliki je protok novca u ovom segmentu. Zato je i namjerio da pored tek početka kontrole stvarnog prometa u kladionicama, oporezuje i same igrače već prilikom uplate, naravno ne želeći da zbog boljeg punjenja budžeta i smanji njihove posjete kladionicama.

Ako znamo da je elektronski nadzor uplata klasičnog klađenja u kladionicama počeo u veljači 2015 godine, a za RNG klađenja, u koja spadaju primjera radi elektronske utrke pasa i slično, tek od prosinca, jasno je kako je ovo naglo povečanje uplata samo produkt još uvijek nesavšene, ali kakve takve kontrole uplata u kladionicama. Ima još nejasnoća.

Prema podacima Žurnala uplata za RNG klađenje dominira u ukupnoj sumi i doseže 800 milijuna! Istovremeno, podaci kazuju da je za ovu vrstu klađenja isplaćeno 718 milijuna na ime dobitaka, što otvara niz pitanja, a jedno je da li igrači toliko baš dobijaju na ovoj za klađenje neizvjesnoj igri.

Sigurno je da će se nesuglasice između SDA i HDZ-a BiH oko teksta Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću ponovo razbuktati u narednom periodu.

Za sada je isvjesno samo jedno: ukoliko se nastavi trend uplata evidentiran za prvih osam mjeseci ove godine, građani u Federaciji će tijekom 2016. godine za igre na sreću uplatiti više o 1,4 milijarde KM!

(Bh-info.com)

Related posts