Rijetki Ferrari F50 Nero Daytona košta 5 miliona dolara

Ferrari F50 nije ostavio posebno dubok trag u historiji kompanije iz Maranella jer su pažnju kolekcionara prisvojili raniji model F40 i kasniji Enzo, no, svakako se radi o rijetkom i skupocijenom automobilu. Vlasnik za jedan takav automobil lakiran u Nero Deytona crnu boju traži 5 miliona dolara.

Ferrari je proizveo ukupno 349 primjeraka, a u SAD je stiglo svega 55, među kojima je i ovaj koji je ponuđen na prodaju. Samo dva automobila posjeduju Nero Daytona crnu boju, tako da je jasno da je automobil zbog toga još rjeđi. Također, u savršenom je stanju te je prešao tek nešto više od 7.700 kilometara.

Monokokna šasija i paneli karoserije su napravljeni od karbonskih vlakana, a crnu boju eksterijera prati unutrašnjost.

Ferrari F50 pokreće 4,7-litarski atmosferski V12 motor baziran na onom koji se koristio u Formuli 1, a koji razvija 512 KS. Uparen je isključivo sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,87 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 325 km/h.

F50 je jedan od specijalnih modela koje Ferrari kroz svoju historiju proizvodi kako bi obilježio godišnjice ili jednostavno ostao u poslu. Sve je počelo s modelom F40 kojim je obilježeno 40 godina proizvodnje automobila, a nastavljeno je s modelima F50, Enzo, LaFerrari itd.

Related posts