Rifet Kapić: Slovenci me žele u državnom dresu, ali moj san je da igram za BiH

Član ND Gorica iz Slovenije Rifet Kapić odigrao je odličnu sezonu u svom klubu i izabran je u idealnih 11 slovenske lige, dok je klub završio drugi na tabeli i ostvario plasman u Evropsku ligu.

Dvadesetjednogodišnji Cazinjanin Rifet Kapić, poznatiji kao Riki, iza kojeg je sjajna sezona u Sloveniji, trenutno odmara u svom rodnom gradu. U razgovoru za Klix.ba govorio je o nastupima u prošloj sezoni, vjerovatnom prelasku u Španiju ili Italiju ovog ljeta, kao i mogućem pozivu za nastup u državnom dresu BiH.

Kapić igra na poziciji centralnog veznog, ima dobru viziju u igri, a krasi ga nepredvidivost, odličan dribling i precizan zadnji pas, što je posebno došlo do izražaja u ND Gorica.

Karijeru je započeo u FK Krajina, a nastavio u FK Sarajevo. Bordo tim mu je, kao devetnaestogodišnjaku, ponudio profesionalni ugovor, no odbio ga je, kako kaže, jer je želio igrati u Evropi. Nakon kraćeg angažmana u Hrvatskoj, zatim i Češkoj, u februaru 2016. potpisao je ugovor sa slovenskim prvoligašem ND Gorica.

“U Gorici mi se sve poklopilo. Potpisao sam svoj prvi ugovor i napredovao sam nenormalno, a naravno uvijek može bolje. Odigrao sam vrhunsku sezonu i, da budem iskren, ni ja nisam očekivao da će se stvari ovako dobro odvijati i kretati u pozitivnom smjeru. Definitivno, život mi se okrenuo za 180 stepeni”, priča Kapić za naš portal.

Uvršten u idealni tim slovenske lige, moguć prelazak u Španiju ili Italiju

U prošloj sezoni, igrajući na poziciji centralnog veznog, postigao je šest golova i imao osam asistencija. ND Gorica je, pak, kao najveće iznenađenje u ligi, završila druga na tabeli, čime je izborila plasman u Evropsku ligu.

“Gorica je klub koji nema toliko finansijskih sredstava kao neki jači klubovi u Sloveniji, ali radili smo kao klapa i timski duh je na kraju pobijedio. U drugom dijelu sezone nismo imali nijednog poraza, a iza sebe smo ostavili Olimpiju, Domžale i Koper”, ističe Kapić.

Za dobre partije na terenu u protekloj sezoni, Kapić je uvršten u idealnu postavu slovenskog fudbalskog prvenstva, što je bila kruna njegovog uspjeha. To su primijetili i klubovi širom Evrope pa trenutno postoje interesovanja španskih i talijanskih prvoligaša za njegove usluge te će, kako ističe, karijeru najvjerovatnije nastaviti u nekoj od ove dvije zemlje.

“Italija i Španija su, za sada, najbliže destinacije, no to ne mora biti tako. Može se pojaviti klub iz neke druge države koji će ponuditi bolje opcije. Kakogod, drago mi je čuti da postoje interesovanja, jer dok god se nešto vrti to je dobro za igrača. Menadžer i moja agencija su ti koji su zaduženi za potencijalni klub, a moj potpis će na kraju sve to potvrditi. Najbitnije je da postoji međusobno povjerenje između mene i agencije, jer oni zaista traže ono najbolje za mene, gdje ću moći pokazati svoje kvalitete. Meni je najbitnije da igram”, pojašnjava.

Bez nastupa za BiH, Slovenci ga žele u državnom dresu

Iako je nesumnjivo talent, Kapić do sada nije zaigrao ni za jednu selekciju državnog tima.

“Moje je da dajem maksimum, a ako selektor prepozna kvalitet ja vjerujem da će me pozvati. Ne znam šta je razlog, mislim da sam zaslužio poziv. Na radaru sam već dvije godine, ali poziva do sada nije bilo. Nadam se da ću jednog dana zaigrati za reprezentaciju, jer to je moj životni san i prioritet”, kaže Kapić.

Upitali smo ga da li je istina da su Slovenci zainteresovani da ga dovedu u svoj državni tim.

“Da, istina je. Slovenci mi trenutno pripremaju državljanstvo i to ide preko Saveza, kako bih mogao nastupati za njihov državni tim. Šta će od toga biti, ne znam. Meni bi se mnoge stvari u životu promijenile da imam evropski pasoš, a s njim bih, možda, već igrao u Španiji ili nekoj drugoj zemlji. S našim pasošem su stvari dosta otežane. Ipak, meni je prioritet Bosna i Hercegovina, no ako ljudi u meni ne budu vidjeli kvalitet i kapacitet, onda ne znam, vjerovatno neću imati drugog izbora”, ističe.

Kapić je u Sloveniji sklopio prijateljstvo s našim bivšim reprezentativcem Senijadom Ibričićem koji nastupa za Koper.

“Ibričić je jedan veliki gospodin. Prije ga nisam dobro znao, no u kratkom roku smo se sprijateljili i veoma me iznenadio kao osoba. On je gromada od čovjeka, pomoći će bilo kome. Zahvalan sam mu što me upoznao s mnogim igračima, između ostalog i Džekom”, kaže naš sagovornik.

U posljednjih deset i više godina Bosanska krajina je imala samo dvojicu igrača koji su nastupali za državni tim. To su Safet Nadarević i Senijad Ibričić. Našeg sagovornika smo upitali šta je, prema njegovom mišljenju, razlog što u državnom dresu tokom proteklih godina nije bilo mnogo igrača iz tog dijela BiH.

“Mislim da s područja USK sigurno ima kvalitetnih igrača koji zaslužuju poziv u reprezentaciju. Hamza Čataković, Ismar Hairlahović i Aladin Šišić samo su neka imena na koja, prema mom mišljenju, treba obratiti pažnju. Zašto se tako rijetko igrači s ovog prostora pojavljuju u državnom dresu, zaista ne znam. Ja sam uvjeren da tu postoje dobri igrači. Vidjet ćemo da li će se to u budućnosti promijeniti”, rekao je za kraj Kapić.

Related posts