Rifet Hozanović: Vodimo pregovore o novoj koaliciji sa SDA

Povodom špekulacija o formiranju nove Skupštinske većine a time i nove Vlade Unsko-sanskog kantona koju bi činile Stranka demokratske akcije i Stranka demokratske aktivnosti, oglasio se Rifet Hozanović.

Istina je da vodimo pregovore sa SDA. Ja sam se lično u nekoliko navrata sastao sa Šemsudinom Dedićem i zajedno smo analizirali postojeću situaciju.

Razgovarali smo i o kadrovskim riješenjima. Naš stav je da Husein Rošić ne može biti premijer Vlade koju bi podržala ASDA i oko toga nećemo pregovarati. Ne možemo ozbiljno razmišljati o sardanji sa premijerom koji je smjenio preko 20 ministara u nepunih godinu dana mandata i koji se pred svaku sjednicu skupštine bori – najčešće neuspješno – za usvajanje dnevnog reda. No mislim da je još uvijek rano govoriti o nekoj budućoj koaliciji.

Nažalost imali smo do sada jako puno loših iskustava sa SDA koja obećava puno pa kasnije ta svoja obećanja uglavnom ne ispunjava. Nije ovo samo naše iskustvo, znam da su i trenutni koalicioni partneri SDA iz SBB-a nezadovoljni ponašanjem ove stranke.

Zato razgovaramo i sa drugim opozicionim strankama o tome kako da prekinemo agoniju u kojoj se našao kanton predvođen premijerom Rošićem.

Mislim da je potrebno da djelujemo što brže jer tokom ovih nekoliko mjeseci dok se Rošić „igrao premijera“ Unsko-sanski kanton se našao na rubu ekonomske i socijalne propasti, a cijenu rasula u koaliciji plaćaju, nažalost, građani.

/abc.ba

Related posts