Rekonstrukcija pa budžet?

Jučer je održana sjednica u kantonalnoj SDA a danas bi se trebao održati kolegij Skupštine USK nakon kojeg bi se trebao znati termin za sjednicu (a samo vanredne se posljednjih mjeseci održavaju) sa konačnim raspletom oko nove rekonstrukcije Vlade.
Nezvanično saznajemo da bi to opet bila manjinska SDA – SBB Vlada uz podršku DF-a koji bi dobio određeni broj ministarskih mjesta, s tim da je sigurno samo to da Husein Rošić ostaje premijer.
Bio bi ovo kraj blokade koja je počela sa prijedlogom budžeta za ovu godinu.
Šta se sve iza dešava teško je raspetljati, možda vam pomogne analiza gosta komentatora na našem portalu…
No u jednom momentu špekulisalo se da Rošić neće ostati na premijerskoj poziciji, a takvim komentarima dao je i sam povoda statusom na društvenim mrežama u stilu “lažni prijatelji” itd., uz pregršt podrške onih građana zabrinutih za stranku.
Zatim je bilo pokušaja da se svih 10 SDA poslanika vrati “pod rudu” stranke, no da bi to svi prihvatili postavljeni su značajni uslovi tipa smjene već imenovanih povjerenstava, izmjene u skupštini itd.
I na koncu, predstavnici ASDA susreli su se jučer s Radončićem u Sarajevu, koji sve očitije kritikuje Bakira Izetbegovića i partnersku SDA a za smjenu svojih ministara u USK ne želi da čuje.
Ukoliko dođe do rekonstrukcije Vlade, u korist opet manjinske Vlade sa neformalnim ali konkretnim benefitom za DF kao novih partnera, budućnost ni za njih nije baš izvjesna.
No važno je da nekako sastave većinu da bi usvojili budžet za 2017 godinu, a kada to učinu onda im većina više nije ni potrebna, mirni su cijelu godinu dana.

Related posts