Analiza : Zašto mjesecima ne uspijeva rekonstrukcija manjinske Vlade USK

Šizofrena politička  situacija  u Krajini   oko spašavanja   vojnika  Rošketa ,  tj.  manjinske vlade premijera Rošića koju , to  nije tajna , vodi Asim Kamber, kao  pragmatična „poluga“ Šemsudina Dedića koji , opet s druge strane , ganja sarajevsku karijeru ministra i „prvog do Bakira“,a potpuno zapostavlja procese u stranci , posebno  u svojoj bihaćkoj bazi, dovele  su do  snažnog rastakanja SDA Bihaća    u oglednom „rezervatu“  kakav je Skupština USK.

Kaligula  kuje konja po Mjesecu

Iako nešto „finiji“ od  robusnog  Mehmeda Mahmića  i Bužimljana Samira Veladžića i Nisveta Jusića , bihaćki zastupnici u Skupštini  (Damir, Edin, Samir…)  samo malo tiše  gunđaju protiv Bakirovih  krajiških vizionara Asima i Šemse i pomalo Amira.  Opstrukcioni procesi unutar  „same „ SDA  najjači  su   i  preovlađujući faktor  što tri ili četiri  pokušaja rekonstrukcije ove vlade ne prolaze. Vrlo  se relaksirano  može (od)braniti teza da otpori  unutar „noseće“ stranke parlamentarne većine ( čije kadrove , uzgred, ovih dana u buljucima   hapse policija i tužilaštvo) protiv , metaforično  kazano , Kaligule koji  je svog konja postavio za senatora ,jesu, u stvari, bitka,prvo,  protiv  Asima Kambera ,a onda i ostalih. Ako ne vjerujete, pitajte ponekad direktno ove zastupnike, šta misle o „putovanju Krajine u obećanu sutrašnjicu“  na način  kako je to „projektirao“  Tuđmanov  bojovnik i  20-godišnji abonent  stranačkih   kasa, kantonalnih i federalanih erara.

Makijaveli sa Trga ljiljana

Kamber se kroz svoj politički habitus i praksu  deklarirao kao  krvni srodnik  Nikola Makijavelija i  lik koji jedino  funkcionira u kaosu.  Kao  nezvanični  mentor aktuelnog premijera ( nakon slučaja sa Đevadom Muslimovićem koga je u proljeće  2014.  vidio u premijerskoj fotelji,a Đelu sa dekom ubrzo odveli na drveni krevet KPZ „Luke“, nastupa oprezno) Kamber je svojim „prisustvom“  ukinuo  dobre Rošićeve šanse  da  bude ozbiljno shvaćen kao premijer. U ovom trenutku  kao „diktator „ koji je pao u nemilost   kod svojih, Asim   Kamber nastoji da iskoristi „pogonsko gorivo“  pogotovo  zastupnika DF-a ,ali i  SDP-a koji  poput Kačalovljevih cuka  već nekoliko mjeseci čekaju  da ih se pozove „ u vladu“  i  malo-malo  pale dimne zavjese na sjednicama Skupštine.Prijete,za sada  uljudno, a drskost će čuvati kad  uvide da su „ sa šejtanom sadili  misirače“. Kamber koji je omrznut lik  unutar većine Kluba SDA i koga oni ne žele ni gledati,    istura svoje  pobočnike i ordonanse  koji imaju zadatak da „urazume“ disidente Mehmeda Mahmića , Samira Veladžića, Nisveta Jusića, Damira  Hodžića….da se „vrate  u jato“. No  za tu muziku još nisu raspisane partiture.  Sujetni vlasnik SDA  Sanski Most  nedavno je kao „majstor kaosa“   bio spreman  da  otpočne pregovore  i sa  Rifatom Hozanovićem, ali je njegov poslani emisar  vraćen  još na Ostrošcu, daleko prije nego je    uhvatio za kvaku   u „Basariju“. Da rezimiramo ovaj segment- neće prirodna nepogoda  uništiti  krajišku SDA , dok je Kambera živog.

Silovanje Bihaća

Otpor unutar SDA  protiv Rošića ,zbog hipoteke potrčka  koju mu je prikačio na nejaka „tehnička“  prsa  Asim Kamber , povezan je sa  tihom inicijativom   i „pobunom“ što SDA-om  USK vlada Cazin.  Bihać je  postao žrtva određenih promašaja i  afera , ali to ne znači da treba dopustiti da  ga i dalje „siluju“. Mlade snage unutar SDA Bihać ukazuju da i oni „mogu dati premijera“,a ne da  Cazin drži tron zakonodavne i izvršne  vlasti, ali i najjaču  državnu „koku“  Zavod zdravstvenog  osiguranja. Tim prije što neke vrlo ozbiljne istrage  ukazuju da bi ubrzo  , kao u nedavnom slučaju Službe za zapošljavanje ,  moglo  biti hapšenja. O tome se za sada javno šuti, ali akteri su poznati. Hajmo, još neko vrijeme ostati tajnoviti…

Magla svuda, magla oko nas

Kamber je ponašajući se  slavodobitno nakon što mu je Sead Kadić  poklonio plaću   federalnog zastupnika  za četvorogodišnji mandat ,a on Kadića podvalama „penzionirao“ i još    ušao u Predsjedništvo SDA BiH pokazao   kako ne zna nositi  teret „slave“.   Pokazivao je   „mišiće, glumio lava, umišljao da je mudar poput sove i svako-malo  ukazivao da u njemu nema onog najvažnijeg sastojka čovjeka  – ljudskosti. Umislio je i da  vlada procesima ,a  pokazalo se   obrnuto.  Fahrudin Radončić  je uprkos  maglama na Komaru i Plješevici   i filterima čak i nekih svojih  suradnika   kojima su ga nastojali odvojiti od suštine problema  koalicije SDA-SBB u Krajini  očitao bukvicu   premijeru Rošiću  kada mu je  sat prije onog tragikomičnog pokušaja  rekonstrukcije Vlade koja se pretvorila u smiješni  noćni  temat o Katoličkom školskom centru, ukazao kako SBB  neće učestvovati u  novoj  Kamberovoj  farsi   u situaciji kada  SBB od te koalicije nema ništa, osim dva ministarska mjesta koja su sustavno pod „prijetnjama“ da budu ukinuta,a o pozicijama u  javnim preduzećima i ustanovama   tek nema ni govora.Slično se ponavlja i ovih dana-Radončić  je , kako analizator saznaje,  u svom „surovom“ stilu  skenirao pokušaj da se u najavljenoj rekonstrukciji  „smakne „  ministar zdravstva , kadar SBB,kao „projekat“ iza koga Asim Kamber.  Zato je  opet navodno, iz Sarajeva  poručio  „no pasaran“.Rošić , očito, po instrukcijama  , riskira da zaradi optužnicu zbog  esencijalne  liste koju skoro četiri mjeseca   drži u fijoci , ali o tom –potom.Ovdje je u igri , da opet budemo misteriozni, farmaceutska kuća, put u Dubaji itd., ali da ostavimo nešto i za probuđeno tužilaštvo.

Drugi ešalon

Istovremeno , dugo najavljivani ulazak  DF-a i SDP-a  u izvršnu  vlast  kao  „drugi ešalon“ podrške  Rošićevoj  vladi sprečavaju  njihove centrale, bez obzira na ohrabrivanje autora šizofrene akcije spašavanja vojnika Rošketa.Nije , međutim, isključeno da , pogotovo kadrovi DF-a , dovedu Komšića  genseka Miletića pred svršen čin,jer nekima od njih ovo je zadnji mandat  i treba ga dobro unovčiti. Čak i po cijenu da završe kao  dr. Refika i dr Eno u Kladuši. SDP se , za sada, doduše neubjedljivo drži po strani, ali   ašikovanja ima  i  u potpunosti je vezano za partikularne inetrese,a nimalo  nema veza sa ideologijom i programom stranke. O tome  drugom prilikom.

Givikt

Na kraju,  težak   givikt   oko vrata  Kamberu, Rošiću,  Avdiću , Dediću jesu laburisti  osuđenog  ratnog zločinca Fikreta Abdića. Narod,običan krajiški svijet je utučen i „ubijen u glavu“, jer nikome više nije jasno , šta to grade    npr. Kamber i Rošić  sa Rasimom iK. I Mirvetom B. osim  svoju ličnu kulu interesa.  Stoga se može zaključiti da su temelji projekta koji „gura“ Asim Kamber   kao izvršilac radova  vrlo klimavi, jer je on postao, matoforički, persona non grata i u svojoj stranci,dok   , da se crnohumorno našalimo, ostatak SDA građevine   PUCA od čvrstine. Kamberov  pokušaj da  u„ stado „  vrati  nekoliko „ ovaca“  pobjegulja  budalast je zbog toga ,što te  „ovce“  znaju  da kada se Kamber bratski nasloni na svoje stado  da to brzo pređe granice fizičke izdržljivosti. Na kraju pitanje  koje niko ne postavlja- zašto u višemjesečenim pokušajima da se izvrši rekonstrukcija vlade, ta rekonstrukcija  ne počne ,recimo,  od Huseina Rošića, kao štoje prije pola godine počela od   već zaboravljenog Izudina Saračevića. Ko je to smislio refren pjesme po kojoj revolucija jede svoju djecu,ali ne da majci svoga Rošketa?! I ko to i dalje tvrdi da nas trebaju voditi oni koji 20 godina lutaju od kantonalnog , federalnog, i ostalih  nivoa  , koji najbolje, od svega poznaju  svoj bankovni konto?!

Related posts