Regionalna deponija USK-a pred bankrotom

Osnivači javnog preduzeća su sve općine i Skupština USK-a, ali kako se one još nikad nisu dogovorile ni o lokaciji deponije, radnici ne primaju plate.

Četvoro radnika Javnog preduzeća Regionalna deponija Bihać nije primilo plate osam mjeseci. Tri radnice su već najavile tužbe protiv preduzeća, ali najvećim krivcem smatraju Skupštinu Unsko-sanskog kantona koja je njegov osnivač.

– Zapravo, većinski vlasnik preduzeća je osam općina USK-a plus Drvar sa 95 posto udjela, ali općine za nas neće da čuju. Skupština USK-a, čiji je udio 5 posto vlasništva, zakomplikovala je problem. Kako su izglasali odluku kojom su dokinuli onu raniju o lokaciji deponije, nama su prekinuti projekti drugog dijela upravljanja čvrstim otpadom i više nismo u mogućnosti povući operativna sredstva iz Federacije i Svjetske banke, priča nam Adna Ramić, radnica preduzeća.

S obzirom na to da je dugo najavljivan veliki projekat rješavanja otpada Unsko-sanskog kantona na jednoj lokaciji već mjesecima u blokadi, odgovornost Skupštine i općina je neupitna. Međutim, svaki put kada se treba problem rješavati, radnici se bezuspješno obraćaju poslanicima i Nadzornom odboru preduzeća, a za sve hoće da se pitaju i načelnici svih općina.

– Ni naše nadležno ministarstvo za okoliš nema rješenja za problem, nema ga ni direktor, a mi svaki dan dolazimo na posao, imamo troškove koje sami finansiramo, a nemamo ni plate ni toplog obroka ni novca za prevoz, nabraja Ramić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić tvrdi da je resorno ministarstvo pokušavalo problem riješiti na sastanku načelnika i gradonačelnika, koji ne spore da vlasnička struktura i odjel učešća općina ostanu kao i do sada.

– Skupština pomenutog preduzeća nije usvojila plan rada preduzeća i ono se nalazi u vrlo teškoj situaciji. Skupština je svoj dio platila, dok su gradovi samo djelimično izmirili obaveze, a žele zadržati vlasničku strukturu, napominje premijer USK-a.

/oslobodjenje.ba

Related posts