Razgovorom, ljubavlju i stripom u CMZ Ključ pobjeđuju stigmu i postaju promotori mentalnog zdravlja

Kada su joj ljekari dijagnosticirali karcinom, Nermina Krivić iz Ključa kaže kako je mislila da je to kraj i da je došla pred zid iza kojeg nema dalje.

„Idem 35 godina na dijalizu, s tim sam naučila da se nosim, ali kada su mi rekli da imam rak, jednostavno nisam znala gdje da idem i šta da radim, osjećala sam se izgubljeno. Tada sam kontaktirala doktora Behzada Hadžića iz Centra za mentalno zdravlje Ključ kojeg sam poznavala odranije, on mi je rekao da uvijek ima rješenja i pozvao me da dođem i u to se uvjerim“, priča Nermina Krivić koja je proteklih godinu dana članica grupe koja okuplja žene oboljele od karcinoma.

„U Centru je bila i naša psihologinja Elma Hadžić, upoznala me sa ostalim članicama, uključila sam se u grupu i danas mi je život mnogo lakši, imam grupu žena, prijateljica, koje su prošle ili prolaze kroz isto ono kroz šta ja prolazim, grupu u kojoj svaka od nas jedna drugoj kad nešto ispriča može reći ‘znam kako se osjećaš’ jer zaista zna. Tu su nam uvijek i Behzad i Elma s kojima možemo dodatno porazgovarati i od kojih možemo dobiti savjet i sve to mi je pomoglo da idem dalje, da ne odustanem od sebe“, kaže Nermina pojašnjavajući kako se na sastanku grupe ne razgovara samo o bolesti:

„O bolesti smo pričali na početku, ako dođe nova članica ili se nekoj desi nešto oko čega treba savjet. Družimo se, razgovaramo o svemu, razmjenjujemo recepte, imamo zajedničke aktivnosti, odemo na izlet, odemo zajedno na kafu, skupimo i napravimo poklone i posjetimo djecu bez roditeljskog staranja koja provedu lijepo vrijeme s nama i mi s njima…“, govori o nekim od aktivnosti grupe Nermina, a u razgovor se uključuje Elma Hadžić, voditeljica Centra za mentalno zdravlje Ključ koji je prije tri godine uspješno prošao vanjsku ocjenu i od Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) dobio akreditaciju za uspostavljen sistem kvaliteta i priprema se za proces reakreditacije.

„Radeći ranije kao koordinatorica kvaliteta u DZ Ključ i prolazeći kroz obuke u AKAZ-u shvatila sam značaj akreditacije u koji je ušao ovaj Centar za mentalno zdravlje. Dali smo sve od sebe, mnogo toga smo već radili dobro, neke stvari i procedure smo unaprijedili, i konačno sa 91 odsto ispunjenosti standarda ovaj Centar je stekao bezuslovnu akreditaciju za uspostavljen sistem kvaliteta. Nadam se da ćemo kroz Projekat mentalnog zdravlja ući u reakreditaciju jer smo u međuvremenu postigli još mnogo toga i mislimo da smo spremni za novu uspješnu ocjenu“, kaže Elma Hodžić.

„Nastojimo raditi što bolje i kvalitetnije, a kroz akreditaciju smo od agencije kakva je AKAZ dobili i vanjsku potvrdu da je to što radimo u skladu sa svim standardima, kvalitetno i u korist svakog našeg korisnika“, dodaje dr. Behzad.

„Kroz naš rad promoviramo koncept u kojem korisnici i korisnice sami predlažu temu, odlučuju o čemu na kojem sastanku žele da pričaju, cilj nam je da stavimo fokus na potencijale i mogućnosti svake ličnosti, a ne na to šta su njihove nemogućnosti“, kaže Elma Hadžić, dok neuropsihijatar dr. Behzad Hadžić dodaje kako je osnaživanje korisnica i korisnika za prevazilaženje stigme također jedan od prioriteta:

„Naši korisnici i korisnice uspijevaju da prevaziđu stigmu, i u svojoj lokalnoj sredini postanu promotori i promotorke mentalnog zdravlja u čemu je njihova uloga u nekim segmentima bitnija od uloge samih zdravstvenih profesionalaca. Nermina je jedan od brojnih primjera osobe koja se brzo uključila u promociju mentalnog zdravlja“, kaže doktor Behzad a kroz razgovore s korisnicama i korisnicima Centra za mentalno zdravlje Ključ u to se vrlo brzo i uvjeravamo – svako od njih govori otvoreno o svom problemu ili poteškoći, o tome na koji način je dobio i prihvatio pomoć drugih članova grupe, ili je nekome pomogao.

Među aktivnijim kako u aktivnostima Centra tako i u promociji mentalnog zdravlja je Hajrudin Čajić Čaja iz Ključa koji kaže da je prvi put svoju priču podijelio preko Radija Ključ. Tada je, kaže, imao tremu, ali nakon što je dobro prihvaćen od sredine i ohrabren iz Centra za mentalno zdravlje nastavio je s aktivnim angažmanom u Udruženju za zaštitu mentalnog zdravlja „Tunel“ iz Ključa koje usko sarađuje s Centrom, bio je angažovan u Timu za jačanje korisničkih udruženja kroz Projekat mentalnog zdravlja u BiH, obilazi i kontaktira brojna udruženja za zaštitu mentalnog zdravlja širom BiH, gostuje na OBN televiziji…, a kroz angažman u Udruženju „Tunel“ i CMZ-u upoznaje i svoju sadašnju suprugu Jasminku koja je također korisnica usluga Centra.

„Radila sam ranije kao sekretarica, a u Udruženju ‘Tunel’ su tražili nekoga ko zna raditi na računarima, bila sam tu u Centru i preporučili su me…“, priča nam Jasmina dodajući da su joj aktivnosti u centru i brak s Hajrudinom pomogli da prođe kroz tešku životnu situaciju.

„Bili smo prvo radni kolege u Udruženju, a onda se rodila i ljubav“, dodaje Hajrudin.

„Usudili smo se napraviti taj korak i ući u brak. Aktivni smo, održavamo kuću, od oktobra smo štedjeli u kasicu svaki dan po dvije marke i skupili za drva, uzgajamo japanske prepelice i prodajemo jaja, Jasmina se bavi njegom starije osobe, i živimo“, priča nam Hajrudin.

Promotorica mentalnog zdravlja je i Edita Muhić, autorica anti-stigma stripa „Ko sam ja?“ te dijela promotivnog materijala s kojim su ce CMZ Ključ i Udruženje „Tunel“ predstavili na Konferenciji o mentalnom zdravlju u Tesliću u februaru 2018.

„Svojim radovima sam željela poslati poruku protiv stigme u društvu, da se niko ne gleda kao da je čudan i da se niko ne mora stidjeti svoje bolesti ili poteškoće. Kada ljude upoznate sa nečim, oni to bolje shvataju i nestaju predrasude, znanje je ključ svega. Želja mi je da postanem strip-crtačica i ilustratorica i da živim od toga“, priča nam Edita.

Besima Dervišević kaže kako u grupi osjeća sigurnost i dobija snagu za život u zajednici:

„Svi mi imamo uspone i padove u životu, bez razlike. Ne osjećam se nimalo manje važna od ostalog svijeta niti imam razloga za to, i nikada neću dopustiti da bilo ko na neki način vrijeđa ili etiketira bilo kojeg korisnika Centra. Funkcionišem u društvu, ovdje se osjećam dobro u grupi, ako mi grupa ne pruži sve odgovore obratim se Behzadu ili Elmi, tu sam na raspolaganju za pomoći svima, Šeili sam na primjer pomogla s dosta savjeta oko prevazilaženja boli zbog gubitka muža, da ne prolazi kroz sve golgote kroz koje sam ja ranije prošla…“, priča Besima, a u priču se uključuje Šeila Sejarić:

„Kada mi je prije sedam i pol godina umro muž, potpuno sam se zatvorila i bježala u sebe, borila se sa sobom pet godina, htjela sam nekoliko puta doći ali je i kod mene stigma bila uzela danak kao ‘Šta ću ja ovdje?’. Na kraju sam se javila Elmi, došla jednom, drugi put, i otada dolazim ovdje redovno kako bih se nafilovala pozitivnom energijom i ‘napunila baterije’. Sa svakog našeg sastanka i naše aktivnosti odem zadovoljna i puna pozitivne energije“, kaže Šejla Sejarić a svoja iskustva iznbose i druge korisnice iz nekoliko grupa za podršku koje djeluju u okviru CMZ, tu su Albina Draganović iz Udruženja djece i mladih s poteškoćama ‘I mi se budimo’, Husnija Topalović, Azra Trožić, Azra Kananović, Namka Draganović, Fedha Adžemović i Sutka Begić iz Udruženja oboljelih od karcinoma u Ključu, Jasminka Filipović iz Udruženja građana oštećenog sluha i govora, prva predsjednica Udruženja ‘Tunel’ Halida Draganović, tu je i Jasmina Turković… Svi prisutni ističu važnost zajedničkog druženja, i aktivnosti koje iz tog proizilaze:

„Minut pažnje puno znači“, kaže Halida Draganović.

„Bila sam u depresiji dok nisam počela dolaziti ovdje“, dodaje Azra Kananović, a Namka Draganović kaže kako je CMZ mjesto gdje rado dolazi:

„Imam gdje da dođem, imam nekoga ko će me saslušati, razumjeti, mjesto gdje osjećam da nešto vrijedim“, dodaje Namka.

„Živjela sam u Francuskoj i tamo se liječila, kada sam se vratila u Ključ došla sam ovdje i zadovoljna sam prijemom i ophođenjem koje imam od Elme i Behzada i drugih korisnika i korisnica. Mogu vam reći da mi pristup ovdje djeluje mnogo prisnije od onoga koji sam vidjela u Francuskoj“, kaže Jasmina Turković.

„Kad krenem na naš sastanak, kažem da idem na seminar, i mogu vam reći da su nam odlični seminari“, govori u šali Fedha Adžemović…

Doktor Behzad ističe kako u činjenici da su korisnice i korisnici jedni drugima koterapeuti leži posebna snaga:

„Mentalni, terapeutski, životni i moralni kapacitet grupe veći je od kapaciteta bilo kojeg pojedinca. Cilj nam je boriti se protiv stigme koja je dodatak traumi, radimo na dostupnosti mentalnog zdravlja i važnosti prve pomoći u mentalnom zdravlju, govorimo o tome, djelujemo u zajednici, a borimo se i protiv institucionalne stigmatizacije koja je također nerijetko prisutna i stigmatizaciji u zdravstvenim ustanovama gdje nerijetko naši korisnici nailaze na nerazumijevanje“, kaže dr. Behzad Hadžić.

„Rad Centra traje 24 sata, ovo nije radno mjesto već profesija. Danas je najteže razviti empatiju, a empatija je zlatni standard mentalnog zdravlja“, dodaje doktor Behzad.

Centar za mentalno zdravlje Ključ otvoren je prema zajednici, tako da uz Dan otvorenih vrata, veliki događaj koji tradicionalno organizuju i na kojem učestvuje čitava lokalna zajednica s građanima, privrednicima, ugostiteljima, dijasporom i drugim akterima, mnogi osjećaju da su im i svim ostalim danima vrata Centra otvorena.

Primjer su Edita Muslimović koja je kao volonterka realizirala kreativne radionice, Fetha Botonjić koja je volontirala na kuharskim radionicama koje su bile vrlo uspješne i posjećene, kao i Selma Hamedović, Enio Kurbegović i Edna Razić iz Mješovite srednje škole „Prof. Omer Filipović“ u Ključu koji su tokom 2015. i 2016. dobili potrebnu pomoć za realizaciju projekta „Ja nisam moja dijagnoza“ koji su realizirali s CIVITAS-om.

„Nije nam bio nikakav problem doći ovdje, svi su nam izašli u susret, posebno Elma, i pomogli u izradi „Tri koraka do sretne zajednice“, kažu Selma, Enio i Edna.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije Ključ Nejra Subašić u CMZ je dolazila kako bi obavila istraživanja za svoj maturski rad koji je odlično ocijenjen i za koji je dobila brojne pohvale.

„Radila sam temu iz sociologije kod prof. Esmine Gonilović na temu ‘Predrasude prema osobama ovisnim o alkoholu’, tema me zainteresirala i nisam htjela da ostane samo na teoriji i željela sam je bolje istražiti. Znala sam da imamo Centar, došla ovdje i rekla šta me zanima, izašli su mi u susret, dobila sam bitne podatke razgovarala s korisnicama i korisnicima i dobila koristan rad“, priča nam Nejra.

Odličnu saradnju s CMZ ističu i Adnan Hamedović i Anel Hotić iz Centra za socijalni rad Ključ.

„Saradnja ova dva centra jeste obavezujuća, ali kod nas odlično funkcioniše i konstantno radimo na poboljšanju i produbljivanju saradnje, zajedno sarađujemo i sa nevladinim sektorom i radimo na projektima, radimo na razvoju psihološkog, medicinskog i socijalnog aspekta u cjelini sve kroz timski rad koji daje dobre rezultate“, kaže Adnan Hamedocić iz CSR Ključ.

Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja ”Tunel” neizostavno je i spominje se uz većinu aktivnosti Centra za mentalno zdravlje Ključ, a Aida Hotić iz ovog Udruženja kaže kako je to logičan slijed s obzirom da zajedno rade na povećanju svjesti građana o značaju i prevenciji mentalnih oboljenja, aktivno rade po pitanju borbe protiv diskriminacije, etiketiranja i stigme.

„Aktivno sarađujemo u radu, nadopunjujemo se i dijelimo mnoge aktivnosti te pokušavamo što više pružiti podršku zajednici. Mnogima se nerijetko lakše prvo obratiti nama za pomoć, pa ih upoznamo s radom Centra i uputimo, iz Centra često imaju radionice kod nas, i funkcionišemo zajedno na zajedničkom cilju promocije mentalnog zdravlja“, kaže Aida Hotić.

izvor: akaz.ba

Related posts