Raspušten Sabor Hrvatske, novi izbori u junu

Raspušten je deveti saziv Sabora RH! U ponedjeljak se glasovalo u prijedlogu o raspuštanju što je predložilo šest klubova vladajuće većine i prijedlog je uredno prošao sa 105 glasova ‘za’.

Od potrebnih 76, za tu je odluku glasovalo 105 zastupnika, suzdržanih je bilo četiri, protiv osam, prenosi Jutarnji.hr.

Sada je na potezu biti predsjednik Republike Zoran Milanović koji će odrediti datum parlamentarnih izbora.

Prije raspuštanja Hrvatski sabor u ponedjeljak je većinom od 115 glasova donio zakon prema kojem će od početka iduće godine oko 20,000 građana starijih od 65 godina moći računati na nacionalnu naknadu u iznosu od 800 kuna mjesečno.

Donošenjem Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe tu naknadu sljedeće bi godine trebali dobiti građani stariji od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno.

Procjena je da će u idućoj godini za tu namjenu država trebati isplatiti 134 milijuna kuna, a godinu kasnije 184 milijuna kuna.

Nakon što je raspušten 9. saziv Hrvatskog sabor zagrebačka oporba koja od nedjelje prosvjeduje na Trgu Sv. Marka zbog toga što nije donesen zakon o obnovi Zagreba uz negodovanje je ispraćala zastupnike koji su glasali za raspuštanje.

Prosvjednici su ponovno razvukli transparenet „ Zagreb vam ovo neće zaboraviti” i uz povike jednog od lidera prosvjeda Vilija Matule „Dolje Bandić, HDZ, SDP , izdali ste građane” ‘oprostili’  se sa zastupnicima koji su napuštali zgradu Sabora.

Predstavnici stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad te njihovi simpatizeri od zastupnika su tražili da se prvo završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te tek nakon njegova donošenja raspusti Sabor.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts