Ramo Brkić izručen BiH, aerodrom napustio na sporedni izlaz (FOTO)

Ramo Brkić, nekadašnji komesar MUP-a USK, izručen je danas Bosni i Hercegovini iz Slovenije.

On je na Sarajevski aerodrom sletio letom iz Ljubljane kompanije “Adria Airlines”, ali su ga granični policajci izveli na sporedni izlaz.

Prema informacijama “Avaza”, on je već isporučen u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, gdje će sutra biti održano ročište o određivanju jednomjesečnog pritvora.

Brkić je, podsjećamo, uhapšen prije dvije sedmice u Sloveniji, a po Interpolovoj potjernici koju je raspisao Sud BiH.

Njega je policija u Sloveniji uhapsila na graničnom prijelazu Gruškovje 25. maja i otad se nalazio u pritvoru u Mariboru.

Ovaj bivši visoki policijski službenik pobjegao je iz države prije dvije godine, a nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina za organizirani kriminal i trgovinu narkoticima.

Za Brkićem je prije tri godine Interpol raspisao crvenu potjernicu. On se, nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, nije javio na izdržavanje kazne. U to vrijeme sudilo mu se, u postupku protiv sutkinje Suda BiH Azre Miletić, za davanje mita, a u kojem je bio optužen i Senad Šabić, koji je, također, u bijegu.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela pa je s tim ciljem stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela te je, zajedno s tim osobama, na više lokacija u USK organizirao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstvu te podjelu dobiti.

Izvor:krajina

Related posts