Ramić i Dedić u Krajini: Osam novih projekata u Ključu i Sanskom Mostu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravili su danas u posjeti općini Ključ.

Ključ Nedžadom Zukanovićem, kao i načelnikom Općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem, a razgovarano je o projektima koje Vlada Federacije BiH provodi na području ovih krajiških općina, kao i budućim projektima za potrebe građana ovih općina.

Na sastanku je ministar Ramić potpisao više ugovora sa načelnicima Ključa i Sanskog Mosta o izgradnji infrastrukturnih projekata za potrebe povratničke populacije i raseljenih na području ovih općina.

U Ključu će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojiti sredstva za rekonstrukciju puteva na dionici Ključ – Humići i dionicu Stara Velagićka cesta, koja vodi do osnovne škole u Velagićima.

Sa načelnikom Sanskog Mosta ministar Ramić je potpisao ugovor, kojim su osigurana sredstva za četiri projekta – izgradnju distributivnog cjevovoda za naselje Slatina-Podvidača, sistema vodosnadbijevanja za naselje Magarice, zatim izgradnju infrastrukture za otpadne vode za naselje Lolin Sokak i izgradnju pomoćnog igrališta sa umjetnom travom za NK Podgrmeč Sanski Most.

– Mi smo kao Ministarstvo i Vlada Federacije zainteresirani i posvećeni podršci svim ljudima u Bosni i Hercegovini, na svakom njenom pedlju. Naš zajednički cilj jeste da svako dobije podršku i šansu da dadne svoj doprinos u izgradnji države BiH i boljeg i komotnijeg društvenog ambijenta. To je cilj i ovih projekata u Ključu i Sanskom Mostu – kazao je Ramić.

Načelnici ove dvije krajiške općine istaknuli su posvećenost lokalnog nivoa vlasti i Vlade Federacije u izgradnji projekata od koristi za Krajinu, te poručili da se situacija može još više poboljšati uz veću podršku konstruktivnim naporima, saradnji i razvoju ove regije.

– Saradnja sa ciljem razvoja nema alternativu. Postoje nažalost određene medijske i političke grupacije, koje neprestano pokušavaju blokirati sve projekte za Krajinu, izolirati ovaj dio države, te širiti konflikt i nepovjerenje kako u samoj Krajini, tako i u njenim odnosima prema ostatku države. Unatoč tome, mi smo se izborili za mnoge projekte a bit će ih sve više, kako budemo sve više obuzdavali te negativne sile. Oni to rade zbog izbora, ali nije dopustivo da građani trpe štetu. Mi smo preuzeli odgovornost da radimo i gradimo za sve građane zajednički i to i radimo – kazao je ministar Dedić.

Delegacija je posjetila i Medžlis Islamske zajednice Ključ, gdje je potpisan i ugovor Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Ključ Ismetom Omanovićem za dva projekta – završetak radova na objektu Vakufske zgrade u Ključu, te izgradnji Muzeja genocida u općini Ključ 1992-1995. u znak sjećanja na ogromne žrtve koje je ovaj kraj podnio tokom agresije na BiH.

Ministri Ramić i Dedić posjetili su i spomen-obilježje šehidima u Ključu, gdje su proučili fatihu i odali počast njihovoj žrtvi u odbrani i očuvanju države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Izvor: Faktor

Related posts