Bajram-namaz u Mostaru: "Ljubav prema domovini je dio vjere"

Ramazanski bajram, jedan od najvećih blagdana u islamu, danas su muslimani u dolini Neretve dočekali u molitvi i klanjanjem bajram-namaza. Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar bajram-namaz klanjan je u 22 džemata i 41 džamiji.

Centralna manifestacija klanjanja bajram-namaza upriličena je u sportskoj dvorani “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu govorio glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Dino ef. Maksumić.

-Poštovana braćo, Bajram je radost vjernika i vjernica. Ona nas obasipa pri svakom našem susretu. Ona dolazi nakon našeg velikog uspjeha u namjeri da iskažemo pokornost Allahu podnoseći veliku žrtvu i odricanje u Njegovo ime. Danas nam je Allah iz svoje neizmjerne dobrote otvorio kapije svoje milosti i oprosta i pružio nam nadu i utjehu. To je nada da je ovaj svijet moguć bolji i da će on biti bolji. Mi smo bili Njegovi gosti u ramazanu, u mubarek vremenu, na duhovnoj gozbi kakvoj nema ravne. Živjeli smo u mjesecu obilne Allahove milosti – kazao je ef. Maksumić.

Govorio je i o ljubavi prema domovini, koja je dio vjere.

-Trebamo se draga braćo prebrojati, presabrati, dozvati pameti i okrenuti jedni drugima. Ostat će pusti možda naši krajevi, a samo džamije će govoriti da smo nekada tu živjeli. Kako god bilo. Mi smo jedni drugima najpreči. Teško onima koji u migrantskim redovima čekaju da drugi o njima odluče, a sami ne poduzimaju ništa – dodao je.

Spomenuo je i kako je faktički zabranjeno da se muslimani jutros okupe na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit , na vakufskoj zemlji koja pripada muslimanima ovoga grada.

-Medžlis IZ Mostar ne smije biti ostavljen sam u borbi za naše vakufe, niti u borbi za pravo da gradimo islamski centar kako bismo dostojanstveno mogli obavljati naše obrede, poput ovoga, a ne na improviziranim sportskim terenima – poručio je imam.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja, te se ujedno obilježava i kao Dan šehida. Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima. Pozvao je sve vjernike da posjete šehidska obilježja i čuvaju trajno uspomenu na njih i na njihovu žrtvu.

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog održana je u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju, a bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

Related posts