Radončićev Bogu plakat: Kakve poruke sa plakata šalje rock zvijezda FahruDEEN?

Svjestan da javnost sa nestrpljenjem i znatiželjom mjesecima iščekuje njegov predizborni plakat/billboard, Fahrudin Radončić, kandidat Saveza za bolju budućnost za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odlučio je umiriti znatiželju i nestrpljenje pristalica, pa je u “Dnevnom avazu” objavio radnu verziju “predsjedničkog plakata”.

Pri tom je u popratnom tekstu, svojim riječima, objasnio njegov bogati semantičko-propagandni potencijal, vidljive i tajne poruke i značenja koja se golim okom ne mogu iščitati, piše Slobodna Bosna.

Likovni umjetnik iz Gusinja, Radončić, iz urođene, poslovične skromnosti ne navodi da je autor plakata vjerovatno on osobno. Nije isključeno da mu je asistirao i dragocjene savjete davao strukovni i stranački kolega, akademski slikar iz reality sektora Memo Haljevac. Evo šta prosječan glasač SBB-a mora znati o billboardu, buduće najveće rock zvijezde u Predsjedništvu BiH, Fahrudina Radončića.

“Zanimljivo i inovativno”, uvjeren je gusinjski nimalo naivni umjetnik, a “dva posljednja slova Radončićevog imena su uvećana i na taj način izdvojena kao engleski izraz “IN”, sa zaštitnim znakom “R”.

Da, zbilja je to više nego zanimljivo, i vanserijski inovativno. A zašto je “IN” uvećano? Evo “Avazovog” jednostavnog objašnjenja: “Igrom slova i istaknutim ‘IN’ SBB računa da će to posebno biti simpatično i prijemčivo mladom glasačkom tijelu, gdje Radončić, kao čovjek sa iznimnim rezultatom, ima najveći broj pristalica.”

Nije jasno zašto se Radončić, kao idol mladih birača, svojevrsna pop-rock zvijezda, nije odlučio na još radikalniji, avangardniji, neuporedivo simpatičniji i prijemčiviji iskorak, pa svoje ime na plakatu napisao kao “FahruDEEN“, na šta bi mlada biračka tijela doživjela neviđena uzbuđenja, odlijepila bi, pala na dupe!

Na Radončićevom predsjedničkom plakatu golim okom je skoro nemoguće uočiti mali, zeleni krov, pa nam to u popratnom vodiču objašnjava putem “Dnevnog avaza”.

“Zeleni krov iznad ‘IN’ simbolizira Radončićevu brigu o Bošnjacima i BiH”. Teško je sad reći da li je ovu dosjetku sa zelenim krovom smislio Radončić osobno, ili mu je neko (Memo Haljevac, Ministar Rile?) podvalio.

Bošnjačke kuće sa zelenim krovovima možda postoje u umjetničko-likovnoj imaginaciji Fahrudina Radončića. U realnom svijetu njegova briga za BiH i Bošnjake se ispoljava i mjeri plavom bojom i tornjevima bez krova nad glavom, crnim skupocjenim limuzinama, sivom ekonomijom i žutim, odvratnim, nepismenim novinama, navodi se u tekstu Slobodne Bosne.

Izvor: Slobodna Bosna

Related posts