Radončić: Srbi su s Jusićem dobili dva zamjenika ministrice odbrane

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić ponovio je danas da je smjena zamjenika ministrice odbrane BiH Sead Jusića zatražena jer nije ispoštovao odluku Ustavnog suda o neustavnosti Dana Republike Srpske.

Također, dodao je Radončić, smjena Jusića, koji je kadar SBB-a, je zatražena jer je poslao pripadnike Oružanih snaga na obilježavanje dana koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Predstavnički dom PSBiH podržao je smjenu Jusića, ali delegati Doma naroda zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH putem smjene Jusića nisu podržali jer nije bilo entitetske većine budući da su svih pet delegata iz Kluba Srba (SNSD i SDS) glasali protiv takvog zahtjeva.

– Ovo je bio naš politički odnos prema njemu, iako smo pretpostavljali da kada dođe pred delegate Doma naroda da će glasovi iz Republike Srpske odlučiti da on ostane zamjenik ministrice. Kao legalisti poštujemo odluku koja je konačna. Time su, da se našalim, Srbi dobili dva zamjenika ministrice odbrane i to je završena priča – zaključio je Radončić.

Ovo pitanje Dom naroda ponovo ne može razmatrati, a činjenica je, kaže Radončić, da SNSD i SDS neće dozvoliti smjenu nekog člana Vijeća ministara koji je uradio ono što je uradila većina u RS-u, a to je da se ne poštuje odluka Ustavnog suda.

O eventualnom isključenju Jusića iz stranke odlučivat će rukovodstvo Saveza za bolju budućnost (SBB).

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije nije podržao zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH putem smjene ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića, ali je podržao smjenu Jusića.

Smjenu Jusića od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio je Radončić zbog dozvole koju je Ministarstvo odbrane BiH dalo Oružanim snagama BiH za učešće na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, 9. januara 2017. godine, u Banjoj Luci.

/FENA

Related posts