Radončić i drugi: Barbarić udaljen iz sudnice i kažnjen sa 3.000 maraka

Dragan Barbarić, jedan od branilaca Fahrudina Radončića kojem se sudi za ometanje pravosuđa, udaljen je iz sudnice zbog nepoštivanja reda zbog čega će biti kažnjen sa 3.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja BIRN.

Kako je obrazložila predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović, braniocu je zbog ometanja reda u sudnici osim ovog, izrečena opomena i na jednom od ranijih ročišta.

“Branilac je nekoliko puta upozoravan i nije se povinovao upozorenjima predsjednika Vijeća te je ova odluka bila neminovna. Na početku pretresa sam sve stranke upozorila kako da se ponašaju u sudnici”, rekla je sutkinja Mašović te dodala da će o ovome obavjestiti Advokatsku komoru.

Po izlasku iz sudnice Barbarić je prokomentarisao da Sud krši pravo na Odbranu.

Barbarić je prethodno unakrsno ispitivao svjedoka Ševku Čomora, nekadašnjeg službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na upit zašto je uz Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman, Azru Sarić i Sabahudina Žuju stavljen Radončićev broj za analizu posebnih istražnih radnji, svjedok je odgovorio da je rađena analiza za “taj broj”, ali ne kako to branilac prezentira.

Svjedok je braniocu potvrdio da je nalog za hapšenje Radončića dat 22. januara 2016., ali da su on i kolege napravili procjenu da se uhapsi 25. januara. Branilac je pitao svjedoka da li mu je poznato da je Radončić 23. januara trebao otputovati u Tursku, a Čomor je odgovorio kako misli da su do tih informacija došli kroz posebne istražne radnje.

“Ja lično nisam tražio angažovanje Specijalne jedinice pri lišenju slobode. Direktor agencije je jedini ovlašten za tako nešto ili neko koga on ovlasti”, rekao je svjedok na pitanje branioca zbog čega su “specijalci” hapsili Radončića na autoputu kada se vraćao iz Crne Gore.

Kada je u pitanju Azra Sarić, svjedok je ispričao i da su postojale određene naznake da joj prijeti izvjesni Džibrić, ali od toga nije bilo ništa. Džibrić je, prema svjedoku, sve izmislio kako bi se približio Sarićevoj.

Radončića, Dautbašića, Šahman i Zijada Hadžijahića, optužnica teretu za ometanje rada pravosuđa te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Čomor je posvjedočio i da se u ovom predmetu sa prijedlozima Tužilaštvu za određene radnje nije išlo preko pisarnice, kako bi se zaštitila tajnost istrage.

Odgovarajući na pitanje odbrane optuženog Dautbašića, svjedok je naveo da je snimak videonadzora sa hotela Park u Vogošći izuzet radi potvrde navoda Sarićeve da se sastajala sa Bilsenom Šahman te da tom prilikom nije pominjala treće vozilo koje se vidi na snimci.

Potvrdio je svjedok kao i ranije da je za pretres Dautbašićevog stana postojala usmena naredba te da je on zvao sudiju za prethodni postupak.

“Napravili smo plan te odlučili da se u isto vrijeme pretresa stan i Dautbašič i Šahman”, kaže svjedok te dodaje da su u Dautbašićevom stanu zatekli optuženog koji je otvorio vrata te sam predao mobitel, što je evidentirano u zapisniku.

Nastavak suđenja je planiran za 26. april, kada će Odbrana nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem svjedoka.

Related posts