Radojičić: Nije još vrhunac epidemije, nema popuštanja

Stanje u Banjaluci je u pitanju koronavirus je pod kontrolom, zahvaljujući preventivnim i mjerama ograničenja, ali još uvijek se nije dostigao vrhunac epidemije i nema popuštanja – rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Danas je mjesec dana od kako je u Banjaluci registrovan prvi oboljeli od koronavirusa u tom gradu, a Radojičić je naveo da je RS i dalje u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta epidemije.

‘Još uvijek imamo potpunu kontrolu nad svim domaćim klasterima i osobama koje su u prvom kontaktu s oboljelima”, rekao je Radojičić nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije i naglasio da je neophodno da se građani disciplinovano pridržavaju svih dosadašnjih mjera.

Upozorio je da sve osobe koje dolaze iz inostranstva u RS moraju ići u lokalne karantine na 14 dana, po čijem izlasku će biti testirani.

S obzirom na to da slijede uskršnji praznici, Radojičić je rekao da će sve osobe koje krenu u RS za Uskrs (12. aprila) ili Vaskrs (19. aprila) provesti u karantinu, a ne u svojoj kući.

Najavio je da je za sve osobe koje imaju manje od 65 godina zabranjeno kretanje utorkom i petkom u jutarnjim satima u Banjoj Luci, kako bi starije osobe, penzioneri, mogli nesmetano da obavljaju svoje obaveze.

Grad je organizovao dodatnih šest autobuskih linija koji će prevoziti na posao zaposlene u zdravstvu i policiji, budući da je javni gradski prijevoz ranije obustavljen kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Od sutra od 7.00 do 15.00 sati bit će dozvoljen rad elektro i građevinskim trgovinama, uz pridržavanje svih mjera zaštite.

Iz Banjaluke je najviše zaraženih osoba u tom bh. entitetu, ukupno 194, a oko 2.000 osoba je u kućnoj izolaciji.

Izvor: N1

Related posts