Računi za struju lete u nebo, pelet tražen kao suho zlato

Kako po nezapamćenim hladnoćama građani RS-a će ovu zimu pamtiti i po astronomskim računima za grejanje, od kojih se sigurno neće zadugo oporaviti, piše EuroBlic.

Tako su mnoge porodice koje žive u jednosobnim ili tek dvosobnim stanovima, umjesto standardnih 40-50 maraka, za potrošenu struju u decembru morale da plate i po 250 KM. Sa strahom iščekuju januarski račun, s obzirom na to da je ovaj mjesec bio još hladniji, pa su i radijatori radili više nego inače.

U sličnoj situaciji su i mnogi koji koriste usluge gradskih toplana, jer su zbog debelih minisa i lošeg grijanja morali da dogrijavaju stanove.

Mirjana V. iz Banje Luke, koja živi u jednosobnom stanu u kojem nema grijanja, kaže da se njen decembarski račun za struju popeo na 245 KM.

– Bez grijanja mesečno u prosjeku potrošim 35-40 KM struje, tako da sam ostala bez teksta kad mi je stigao račun za decembar. Štedjela sam koliko sam mogla, ali je u drugoj polovini mjeseca bilo toliko hladno da smo rijetko gasili radijatore. Sa strahom čekam račun za januar, koji je bio najhladniji od kada pamtim – ističe ona.

Poseban problem ove zime predstavlja i nestašica peleta, drva i uglja, što je dovelo do njihovog drastičnog poskupljenja. Naime, tona peleta se u septembru mogla kupiti za 230, da bi njegova cijena skočila na 400, pa čak i na 600 KM. S druge strane, paleta od dva metra drva prije par mjeseci koštala je 140, dok se trenutno prodaje po 200 KM.

U udruženjima potrošača ističu da je već sada jasno da će, kad je riječ o troškovima života, koji su najveći udar na njihove kućne budžete, 2017. godina za mnoge građane ostati upamćena po astronomskim računima za struju.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su ove godine loše prošli i oni koji se griju na drvo ili pelet.

– S obzirom na to da je u većini gradova loše grijanje, mnogi građani su morali da dogrijevaju svoje stanove, pa uz redovne mjesečne račune za grijanje moraju da plaćaju i one za struju, sa iznosima nekoliko puta većim nego inače – kaže Marić.

Dodaje da je malo ko mogao da pretpostavi da će zima biti ovako hladna, zbog čega ljudi nisu nabavili ni dovoljno drva i peleta, koje sad plaćaju kudikamo skuplje.

– Nažalost, naše tržište je neuređeno, tako da svako poskupljenje izazvano nestašicom nekih proizvoda prolazi bez problema – ističe Marić.

Upozorava da kraj zime još nije ni na vidiku, što znači da potrošači i dalje moraju da razmišljaju o nabavci ogrjeva.

– Činjenica je da će ih ova zima koštati daleko više nego ranijih godina, jer su zbog ekstremnih hladnoća morali da kupuju i toplije jakne i obuću, te radijatore i druga aparate za grijanje – ističe ona.

Related posts