Račun do Računa: Potrošačka kontrola u Bihaću

Metodom tajnog kupca u interesu potrošača napravili smo nekoliko kupovina u Bihaću, usporedili račune jedan uz drugi, te iako nismo pronašli nekih velikih razlika u cijenama i uslugama, tih par feninga ili maraka mogu jako mnogo značiti jednom penzioneru koji nema ni za lijekova, ili jednoj porodici koja itekako pazi gdje su ulje i šećer najjeftiniji.

Krenimo od lijekova, lista je bila jednostavna, kafetin, paracetamol, ibuprofen, probiotik i sljezov sirup. U svakoj radnji, ako već nisu bili lijekovi isti, tražili smo najjeftiniju verziju, kao što bi uostalom i većina potrošača očekivala. Tu su rezultati:

Također smo napravili eksperiment i u supermarketima Robot, Bingo, Adna i Konzum, a u korpi su bili osnovne životne potrepštine: kila šećera, 10 komada jaja, litra mlijeka Meggle, litar ulja Bimal i kila zelenih jabuka.
Među uzorke bili smo stavili i Fis ali pošto nisu imali jaja na komad niti pakovanja od 10 morali smo ih izbaciti iz ovog poređenja na slici:

Najskuplji je bio Robot sa 10.12 a najjeftiniji je Bingo sa 9.26 i dalje kraj dobrih cijena.

U Bingu smo se zadržali na kafi sa malom porcijom ćevapa, koja je možda najjeftinija u gradu a stvarno je dobra s obzirom da nije čaršijska majstorska porcija ćevapa. No kafu u Bingu ne bi smo ponovo naručivali.

I za kraj jedna mala usporedba goriva, po 5 litara na Gazpromu i Energopetrolu. Svi smo čuli priče da je ovaj prvi kvalitetniji, ali ko bi rekao da je kod njih i račun manji za 25 feninga?

Toliko iz Bihaća koji je ovaj put bio dio male potrošačke kontrole.
Računi su tu pa računajte.

Related posts