Putin, Erdogan i Rouhani na sastanku u Sočiju

Na trilateralnom samitu o Siriji koji će danas biti održan u Sočiju, lideri Rusije, Turske i Irana razgovarat će o pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u Idlibu, procesu povlačenja američkih snaga iz Sirije i formiranju komiteta za pisanje nacrta novog ustava.

Lideri zemalja koje su garanti  procesa iz Astane prisustovat će četvrtom samitu o Siriji, a očekuje se i prisustvo tehničkih delegacija iz tri zemlje.

Planirano je da se predsjednik Rusije Vladimir Putin odvojeno sastane s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem.

Očekuje se da će lideri tri zemlje na samitu poslati poruke o nastavku saradnje kada je riječ o teritorijalnom jedinstvu Sirije, zajedničkoj borbi protiv terorizma i separatizma odnosno očuvanju saradnje uspostavljene u okviru procesa u Astani, navodi  Anadolu Agency (AA).

Lideri su se posljednji put sastali 7. septembra 2018. u Teheranu, a na tom samitu je najviše razgovarano o situaciji u zoni deeskalacije sukoba Idlib. Na samitu u Teheranu predsjednik Republike Turske Erdogan pozvao je na primirje u Idlibu i zaštitu civila.

Nakon toga, Erdogan se s ruskim kolegom Putinom 17. septembra 2018. sastao u Sočiju kada je potpisan dogovor o jačanju primirja u Idlibu. U skladu s dogovorom iz Sočija, opozicija je iz određenih područja povukla teško naoružanje, uspostavljeno je djelomično primirje i civili su se počeli vraćati kućama. Međutim, nedugo nakon toga režimske snage i terorističke grupe koje podržava Iran, počele su izvoditi nove napade na naselja.

Na današnjem  samitu očekuje se da će najviše biti razgovarano o pogoršanju sigurnosne situacije u Idlibu.

Tri lidera na samitu u Sočiju trebala bi razgovarati i o povlačenju američkih snaga iz Sirije, stanju u Manbiju i mogućoj operaciji Turske istočno od Eufrata.

Rusija se u principu ne protivi operaciji protiv pripadnika YPG/PKK-a istočno od Eufrata. Ipak, Moskva želi da pomenuta teritorija bude ostavljena sirijskim  snagama .

Ipak, Turska je zabrinuta zbog mogućnosti formiranja modela sličnog onome u Hasakahu, prema kojem režimske snage i pripadnici YPG/PKK-a žive u skladu.

Zbog toga Ankara želi poduzeti vojnu mjeru i spriječiti povratak YPG/PKK-a posredstvom  snaga sirijskog režima, prenosi AA.

Vijesti.ba

Related posts