Putin dodatno zaoštrava odnos sa NATO-om: Otkazao ugovor o kontroli naoružanja

Ugovor se odnosi na kontrolu pet ključnih kategorija vojne opreme: avione, helikoptere, tenkove, oklopna vozila i artiljeriju

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim otkazuje Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), značajni posthladnoratovski sporazum o kontroli naoružanja potpisan s NATO-om, javlja Anadolija.

Dekret, objavljen na vladinom portalu, potpisan je dvije sedmice nakon što su ruski zastupnici odobrili povlačenje Moskve iz CFE sporazuma.

Putin je 10. maja podnio prijedlog zakona ruskoj Državnoj dumi, donjem domu parlamenta te zemlje, kojim se otkazuje CFE ugovor.

CFE je bio značajan posthladnoratovski sporazum o kontroli naoružanja potpisan 19. novembra 1990. godine u Parizu između dva vojna bloka, NATO-a i Varšavskog pakta.

Nametnuo je ograničenja za pet ključnih kategorija konvencionalne vojne opreme u Evropi – tenkove, oklopna vozila, artiljeriju, helikoptere i borbene avione – i naložio uništavanje viška naoružanja.

Ažurirani CFE ugovor iz 1999. godine sastavljen je i odobren u Istanbulu, uzimajući u obzir nove realnosti kao što su raspuštanje Varšavskog pakta i širenje NATO-a.

Budući da zemlje NATO-a nisu ratificirale sporazum, Putin je 2007. godine suspendirao sudjelovanje Rusije u CFE sporazumu.

Kasnije je rekao ruskom parlamentu da će suspenzija vrijediti sve dok zemlje NATO-a ne ratificiraju ugovor i počnu ga provoditi.

U 2015. godini Rusija je također prestala sudjelovati na sastancima CFE savjetodavne grupe.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts