Puklo i u Krajini: SBB raskinuo koaliciju sa SDA u Unsko-sanskom kantonu

Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost Unsko-sanskog kantona (KO SBB USK) prekinuo je danas koaliciju sa SDA na ovom kantonu, potvrdila je za Klix.ba Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica KO SBB USK.

Na danas održanoj sjednici KO SBB USK, na kojoj se raspravljalo o trenutnoj političkoj situaciji na USK i učešću ove stranke u vlasti na kantonu, doneseno je nekoliko zaključaka.

“KO SBB USK donosi odluku o prestanku davanja podrške trenutnoj vlasti na kantonu i istovremeno apelujemo na druge političke subjekte, ako su u mogućnosti, da naprave drugu parlamentarnu većinu radi stabilnosti kantona, mi smo spremni podržati manjinsku vladu”, saopćeno je nakon sjednice kantonalnog odbora stranke.

Iz SBB-a su istakli da su do sada bili stabilizirajući faktor i podržavali rad izvršne vlasti, no da ne žele i neće biti dio politike koji se bavi isključivo kadrovskim pitanjima, a samim tim i dovesti funkcionisanje kantonalnih institucija pod znak pitanja.

“Trenutnoj vladajućoj političkoj stranci dali smo i previše vremena da riješe unutarstranačke probleme koji već mjesecima blokiraju rad kantona. Za kraj, poručujemo trenutnoj vlasti da se počnu baviti problemima naših građana i budžetskih korisnika koji se svakodnevno gomilaju”, istakli su iz SBB-a.

SBB: SDA odgovara ovakvo stanje

Da je koalicija definitivno “pukla”, potvrdila je za Klix.ba i Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica KO SBB USK.

“Trenutna situacija na kantonu je stvarno nepodnošljiva. Na naša brojna upozorenja, predstavnici izvršne vlasti su se oglušivali. Također, kantonalni odbor SDA nije bio na visini zadatka u smislu organizacije svojih zastupnika i oni su jedini kojima je ovakva situacija i odgovarala. Mi ne želimo biti dio takve vlasti. Naši poslanici nikad nisu zakasnili na sjednicu Skupštine, iako dolaze iz najudaljenije općine na kantonu, a da ne govorimo o nedolasku na sjednice Skupštine. Isto to se ne može reći za poslanike iz reda SDA”, objasnila je Hadžić-Bećirspahić.

Na pitanje šta će biti sa ministrima iz reda SBB-a u Vladi USK, naša sagovornica je kazala da SBB neće povlačiti svoja dva ministra.

“Ukoliko premijer Rošić smatra da ih treba smijeniti, neka ih smijeni, no do formiranja nove parlamentarne većine SBB neće povlačiti svoje ministre”, istakla je Hadžić-Bećirspahić.

Ona je najavila da će SBB USK na svojoj narednoj sjednici donijeti smjernice daljnjeg djelovanja poslanika SBB-a u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

SDA: Nismo iznenađeni odlukom, SBB instalirao privatne i poluprivatne kadrove na vlast

Nakon odluke o raskidu koalicije, oglasili su se i iz Kantonalnog odbora SDA USK.

“Dosadašnji procenat učešća u vlasti SBB-a bio je nesrazmjeran izbornom rezultatu i kapacitetu u Skupštini USK. Također, nismo iznenađeni ovakvom odlukom s obzirom na svakodnevne zahtjeve predstavnika KO SBB USK po pitanju imenovanja i instaliranja privatnih i poluprivatnih kadrova na pozicijama u vlasti, koje su na žalost u određenim situacijama nanosile štetu aktuelnoj izvršnoj vlasti u USK i građanima”, istakli su iz KO SDA USK.

Napomenuli su da će SDA nastaviti borbu za stabilizaciju kantona, funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti te uložiti dodatne napore za iznalaženje rješenja za tešku finansijsku situaciju, kao i za sve druge nagomilane probleme koji opterećuju društvo.

Podsjećamo, krhku skupštinsku većinu u Unsko-sanskom kantonu do sada su imali SDA, SBB, DF i Laburistička stranka. Da li će Vlada USK na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem (SDA) opstati još dugo mogli bismo vrlo brzo saznati.

Koalicija SDA-SBB je krajem marta prekinuta i u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Related posts