Psi iz Bihaća se u Njemačkoj i Austriji prodaju za 200 do 300 eura

Ured za veterinarstvo BiH upozorava da je u posljednje vrijeme povećan broj nelegalnog kretanja napuštenih pasa iz BiH u države Evropske unije. Nažalost pod krinkom udomljavanja psi se najčešće nelegalno izvoze u Njemačku i Austriju gdje se prodaju za 200 do 300 eura. Kako bi se spriječio šverc životinjama uspostavljen je legalan način izvoza napuštenih pasa u zemlje EU u svrhu udomljavanja i to isključivo iz skloništa za pse odobrena od strane pomenutog ureda.

Privremeno sklonište za napuštene životinje Bihać jedno je od šest skloništa u BiH kojima je Ured za veterinarstvo dao odobrenje da se može baviti izvozom napuštenih pasa u zemlje EU. U posljednih 10 godina više od 10.000 pasa je sterilizirano, udomljeno ili izvezeno, potvrdio nam je Zekerijah Alagić direktor Veterinarske stanice Bihać.

Prema podacima Interpola poslije krimčarenja droge i oružja šverc životinjama je najunosniji. Procjena je da se godišnje se u Zapadnu Evropu prebaci od 300.000 do 400.000 pasa i mačaka iz zemalja bivše Jugoslavije, od čega svega 10% udomi. Ovaj problem izražen je i u BiH.

U Uredu za veterinarstvo BIH ističu da je izvoz pasa preko skloništa koja imaju odobrenje Ureda u potpunosti pod nadzorom nadležnih veterinarskih inspekcija u BiH kao i inspekcije u državi članici u koju se psi izvoze. Na taj način psi se upućuju isključivo u skloništa za pse u državama Evropske unije nakon čega se vrše udomljavanja. Napominju da je nekomercijalno kretanje pasa u pratnji vlasnika u evropske zemlje za koje se izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat dozvoljeno isključivo za vlasnike iz BiH koji privremeno putuju sa svojim kućnim ljubimcima u Evropsku uniju.

Related posts