PS NATO-a: Bez daljnjih odlaganja aktivirati MAP za BiH

Od država NATO članica očekuje se da pomognu Bosni i Hercegovini u stvaranju uslova za aktiviranje svog prvog Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) bez daljih odlaganja, piše u dijelu deklaracije, posvećene politici “otvorenih vrata“ usvojene na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a održanoj u Varšavi, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom sjednice Političkog komiteta PSNATO-a, koja je održana uoči današnje plenarne sjednice, vođena je rasprava o nacrtu izvještaja Pododbora za partnerstvo PSNATO-a o temi “Bezbjednost na Zapadnom Balkanu”.

Učestvujući u raspravi o toj temi, predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović zatražio je da se, do godišnjeg zasjedanja PSNATO-a koje će biti održano u novembru, izvještaj dopuni konkretnijim podacima koji bi sadržavali ocjene stanja.

Na taj način bi se, naglasio je Lovrinović, izvještaj o stanju bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana učinio upotrebljivim i korisnim za sve zemlje regiona, a posebno za BiH.

Ovakav pristup Lovrinovića prihvatila je izvjestiteljka PS NATO-a, kanadska kongresmenka Raynell Andreychuk, koja je potvrdila da će uvažiti konstruktivne prijedloge i uvrstiti ih u konačan tekst izvještaja. O Bosni i Hercegovini govorilo se i na plenarnoj sjednici, tokom koje su se učesnicima Proljetnog zasjedanja obratili najviši zvaničnici Republike Poljske, kao i predsjednik PSNATO-a Paolo Alli, te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Tokom plenarnog zasjedanja usvojena je Deklaracija o potvrđivanju jedinstva i vjerodostojnosti NATO-a na predstojećem samitu u Briselu. Usvojena Deklaracija tretira i druga pitanja, počevši od borbe protiv terorizma, dijaloga s Rusijom, saradnje između NATO-a i Evropske unije, kao i pitanja finansiranja i osavremenjivanja NATO-a.

Related posts