Prvih 100 godina bihaćkog Jedinstva

Jedan od najstarijih sportskih klubova u Bosanskoj krajini ove godine obilježava stoljeće postojanja.

Nogometni klub Jedinstvo iz Bihaća jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini, pa i u regiji. Osnovan je, prema dostupnim dokumentima, 1919. godine, mada je sve oko osnivanja i rada počelo godinama ranije.

U životu rijetko je naći nekoga ko doživi 100. godina, a sportski kolektiv da doživi te godine još je rjeđe. Brojni su asovi, brojni društveni radnici, profesori, ljekari, inženjeri, radnici izišli iz čuvene škole fudbala u gradu na Uni. Zato će danas, stoljeće kasnije, ovdje kazati – Bihać i Bosanska krajina imaju Unu, ali imaju i Jedinstvo, nogometni klub koji na najljepši način simboliziraju jedno vrijeme uokvireno u stoljeće.

Jedinstvo je među najstarijim sportskim kolektivima na širim prostorima, među najstarijim u Bosni i Hercegovini i bivšoj zajedničkoj državi i cijelo vrijeme postojanja i trajanja gotovo nije prestajalo djelavati i raditi. Na svom stoljetnom putu izrastanja, rasta i stvaranja, imalo je snage blistati i trpjeti krize, ali je svoju crveno-bijelu zastavu držati visoko i ponosno. Više hiljada sportista, sportskih radnika, entuzijasta ugradilo je u ovom vremenu u temelje kluba sve svoje znanje i stvaralaštvo.

Zato se danas s pravom kaže da Jedinstvo u historiji bh. i nogometa bivše države nikada nije bila ekipa prolazne moći, već je uvijek doprinosilo onoj ljepšoj strani njegove historije.

Počelo je u bihaćkoj gimnaziji

Lopta je prvo stigla među bihaćke gimnazijalce i tamo je, zapravo, i rođena ideja o formiranju Kluba, koja je i procvjetala 1919. godine. Prvu nogometnu loptu, prema pisanim tragovima, u Bihać je donio bivši pomorski oficir Muharem Bagrameli. Za njim su krenuli Jovo Kauković, Milan Momčilović, dr. Ibro Ibrahimpašić, dr. Husein Bišćević, Mustafa Bišćević…

Mnogo tog je zapisano o rađanju i narastanju kluba, o prvim utakmicama… Tako je ostalo zapisano da je prvi zvanični susret odigran u Korenici, u susjednoj Hrvatskoj, pa onda prva javna predstava u Bihaću, na stadionu “Luke”. Zapisano je da je 1924. godine upravo na “Lukama” gostovao zagrebački HAŠK Građanski, jer su još tada veze Bihaća i Zagreba bile jake. Mnogi su odlazili na studij u Zagreb, kasnije i u sportsku pečalbu. Pored ovog, gradnja Unske pruge također je otvarala i širila prijateljstvo među sportistima. Jedinstvo je tako gostovalo kod timova koji su djelovali negdje, kako se to tada govorilo, “uz prugu”.

Igralište na “Lukama” nije imalo nikakve pomoćne objekte, a kako se nalazilo u blizini rječice Drobinice, jedan stari mlin na njoj služio je kao svlačionica za igrače i sudije.

Doima se i zapis iz 1945. godine. Na inicijativu Gradskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, posebno omladinskog rukovodstva, u dvorištu zgrade gdje je održano Prvo zasjedanje AVNOJ-a okupilo se nekoliko stotina sportskih entuzijasta. Sastanak je imao samo jednu tačku dnevnog reda – obnova rada Kluba Jedinstvo. I ubrzo puške su zamijenjene loptom, a bihaćka je omladina borbene juriše zamijenila trkom za loptom, igrači su iz formacijskih vojnih jedinica s veseljem prešli u nogometne taktičke varijante.

Dresovi od padobranskog platna

“Nisu bili ni brži, ni vještiji, ali su tadašnji nogometaši, čini mi se, imali veće srce. Barem prema pričama starijih nogometnih uživalaca”, zapisao je Nikola Radić, jedan od vrijednih hroničara ovoga kraja.

Prve je dresove, zapisao je Radić, sašila Palmira Diklić, uz pomoć Suzane, Fate i drugih. Bijeli dresovi, sašiveni od padobranskog platna, postali su sinonim tadašnje nogometne generacije na “Lukama”. Nabavljene su i prve kopačke od sirove kože, koje je donio Ahmo Hromadžić.

Jedinstvo je oduvijek igralo lijep nogomet na širim prostorima. Zahvala je to mnogima, koji su ostali zapisani, počev od Ibre Galića, Remzije Selmanovića, Bože Popovića, Sulje Džanića, Ante Mršića, Milana Pjevića, Huseina Redžića Selke, Veljka Cvjetičanina, Muhameda Kasumovića, dr. Bekira Tatlića… Pa onda onih mlađih koji su ponijeli i dres bivše države te zaigrali za timove “velike četvorke”: Tomljenovića, Maršaleka, Hajduka, Piralića, Katića, braće Karač, Blagajčevića, Čavkića, Toromanovića, Ćazića, Arnautovića, Križanovića, Sofića, Dujmovića, Stupca, Smailagića i tako redom…

“Vrijeme je za novo stoljeće”, kazuju danas u Upravi Jedinstva” i dodaju: “Zajedno igramo i pobjeđujemo, jer je vrijeme za timsku igru i kolektivnu pobjedu. Treba vraititi stari sjaj, kada je Jedinstvo bilo jedan od najboljih drugoligaša bivše države, pa kada je riječ o Bosni i Hercegovini, kao samostalnoj državi, Prve lige, Premijer lige…”

“Obilježavamo zaista dostojan jubilej i na dostojan način te zato planiramo brojne aktivnosti tokom cijele godine”, kaže direktor kluba Adnan Bajrić.

Publika koje nema nigdje

“U osnovi svega želja je da se Jedinstvo vrati u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, da se sanira stadion “Pod Borićima” i dovede u stanje da se na njemu mogu igrati međunarodne utakmice, jer malo treba pa da bude uistinu jedan od najljepših u državi. Ima sve preduslove za to. I posebnu vrijednost, ima publiku, koje nema nigdje.

“Crpimo energiju iz ovoga kraja. Hoćemo Jedinstvo cijele Bosanske krajine, što se već pokazuje dobrim u ovo vrijeme besparice. Ovo jeste mala sredina, ali je sredina koja vrijedi, jer sama činjenica da se cijelo stoljeće ovdje igra nogomet govori da se radi o području punog talenta. Imamo sada velikih problema, posljedice su to loše finansijske situacije, ali nadam se da ćemo uspjeti,”, rekao je predsjednik Skupštine Kluba Ismet Hadžimuratović.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podsjeća da je riječ o rijetkom i posebnom jubileju.

“To je značajno za Bihać, Unsko-sanski kanton, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Jer, eto, splitski Hajduk je tek nešto stariji od nas, takav jubilej se ne smije zapostaviti, i zato svi vodimo računa o tome”, dodao je.

U okviru obilježavanja manifestacije “Stoljeće NK Jedinstvo”, planiran je turnir s učešćem ekipa iz regije, susret s najboljom bh. selekcijom. Planirano je i gostovanje veterana Juventusa i Bayerna te opkupljanje bivših igrača Jedinstva.

Orden bratstva i jedinstva

Predsjedništvo bivše SFRJ 1978. godine, za naročite zasluge na razvoju i unapređenju nogometnog sporta i vaspitanja članstva i simpatizera Kluba u duhu progresivnih ideja, odlikovalo je Jedinstvo Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem.

Kroz Jedinstvo je za ovih 100 godina postojanja prodefiliralo na hiljade mladića, Bišćana, Sanjana, Sarajlija, Zagrepčana, sa svih strana, igrača i sportskih radnika i sportista iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i regije, koji su dali veliki doprinos u razvoju kluba, njegovom opstanku u najtežim vremenima, ali i ostvarivanju velikih rezultata. I zato, kažu ovdje svi – jubilej je obaveza za novo stoljeće Jedinstva u gradu na Uni.

Izvor: Al Jazeera

Related posts