Prvi put u BiH urađena plućna lobektomija djetetu starosti mjesec dana

Dječiji i torakalni hirurzi, uz podršku i saradnju pedijatara, anesteziologa i radiologa KCUS spasili su život jednomjesečnom dječaku iz Bosanske Krupe. Beba je primljena na Pedijatrijsku kliniku sa izrazito otežanim disanjem, uzrokovanim urođenim oboljenjem pluća, stoji u saopštenju KCUS-a.

U ovakvim slučajevima neophodno je uraditi plućnu lobektomiju. Ovo je prvi put u Bosni i Hercegovini da je ovaj zahvat urađen kod djeteta starosti samo mjesec dana.

Voditelj operativnog tima bio je šef Klinike za torakalnu hirurgiju, doc.dr.Ilijaz Pilav, dok je u ime Dječije hirurgije član tima bio doc.dr.Kenan Karavdić. U timu su bili i anesteziolog, dr.Amira Mešić i dr.Raho Spahović, sa Odjela neonatalne intenzivne njege i Neonatologije Pedijatrijske klinike 2.

Doc.dr.Kenan Karavdić kazao je da se u slučajevima gdje kod urođenog plućnog oboljenja djeca nemaju izražene simptome, čeka navršavanje jedne godine starosti, nakon čega se izvodi plućna lobektomija. U ovom slučaju zbog ugroženosti života, operativni zahvat se morao uraditi hitno.

„Kolege u Kliničkoj bolnici u Bihaću, gdje je beba bila smještena prije dolaska u KCUS, uvidjeli su da dječak ima disajne tegobe, zbog čega su ga hitno uputili na našu Pedijatrijsku kliniku. Po prijemu dječaka u KCUS, u praćenje oboljenja uključilo se nekoliko ljekara, dječijih i torakalnih hirurga, kako bi se sagledale sve mogućnosti u pogledu daljeg toka liječenja. Konzilij je donio odluku o hitnoj operaciji, ali s obzirom da je beba po prijemu bila mlađa od mjesec dana, morali smo čekati nekoliko dana do operacije. Operacija je uspješno završena. Dječak je deset dana bio smješten na Neonatalnoj intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike, nakon čega je izmješten na Odjel dječije hirurgije. Na ovom Odjelu boravio je četiri dana, te je pušten na kućno liječenje“ – istakao je doc.dr.Karavdić.

On dodaje da se stanje dječaka redovno prati u Kliničkoj bolnici u Bihaću, sa kojom su ljekari KCUS u redovnom kontaktu.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da je zahvaljujući pravovremenoj reakciji, ranoj dijagnostici urođenog oboljenja i timskom radu ljekara spašen život jednomjesečnom dječaku.

„U KCUS razvijamo kolegijalnost, stvaramo atmosferu u kojoj se ljekari različitih specijalnosti oslanjaju jedni na druge, timski rade i tako dolaze do dijagnoza i najboljih rješenja. Ovakav rad uvijek daje najbolje rezultate. Pacijenti zaslužuju imati sve uslove liječenja u svojoj domovini, te aktivno radimo na obezbjeđivanju svih neophodnih elemenata kako bismo spriječili izmještanje na liječenje izvan BiH, osim ako je to zaista neophodno. Najbolja potvrda da smo na pravom putu su nam zdrava djeca i pacijenti, koji odlaze nasmijani svojim porodicama. Istrajaćemo u pružanju što kvalitetnijih zdravstvenih usluga građanima BiH, zanavljanjem stručnog kadra i opreme“ – navela je prof.dr. Izetbegović.

Related posts