Prva vojna intervencija u Trumpovoj eri okončana tragično

Američka vojska je u srijedu objavila da je u toku istraga o broju civila koji su ubijeni u katastrofalnoj akciji elitne jedinice specijalaca (Navy Seals) u Jemenu, prvoj operaciji koju je kao glavni komandant oružanih snaga odobrio predsjednik Donald Trump, piše Reuters.

U operaciji čiji je cilj bio eliminirati teroriste al-Qa'idinog ogranka u Jemenu ubijeno je 14 džihadista prema inicijalnim podacima Pentagona, a stradao je i američki vojnik William “Ryan” Owens. Ali, medicinski tehničari koji su došli na lice mjesta rekli su da je ubijeno oko 30 osoba, od čega deset žena i djece, piše Ayesha Rascoe za Reuters.

U izjavi američkog Glavnog štaba vojske stoji da je istražni tim zaključio da je u akciji koja se odvila u nedjelju “nažalost bilo i civilnih žrtava, moguće i djece”. Njihova namjera je otkriti da li je bilo još civilnih žrtava u “žestokom okršaju” koje nisu otkrili, stoji dalje u izjavi.

Druga stvar koja je zabrinjavajuća, osim civilnih žrtava, je činjenica da je Trump odobrio svoju prvu anti-terorističku operaciju bez dovoljno obavještajnog inputa, podrške na terenu ili adekvatne pripreme, rekli su Reuters američki vojni dužnosnici. Zbog toga je jedinica specijalaca upala usred baze al-Qa'ida, koju su dobro naoružani džihadisti minirali i branili snajperima.

Tri vojna službenika za Reuters su rekli da je konkretna baza džihadista identificirana kao meta još u zadnjim danima Obamine administracije, ali je oprezni bivši predsjednik nije odobrio. S druge strane, službenik Bijele kuće u novoj administraciji rekao je da su njihovi prethodnici i bivši ministar obrane prošli kroz sve detalje potencijalne operacije i odobrili je u siječnju, a odgođena je zbog “operativnih razloga”.

U konačnici je jedan od specijalaca, William Owens ubijen u “brutalnoj pucnjavi”, a stradalo je najmanje 15 jemenskih civila, žena i djece, među kojima i 8-godišnja kćer militanta Anwara al-Awlakia kojeg su Amerikanci u napadu dronom ubili još 2011. godine, rekli su sugovornici iz američke vojske za Reuters. Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis rekao je da su neke od žena pucale na vojnike, a elitna američka jedinica u konačnici nije uhvatila ni jednog džihadista ili bilo kojeg drugog zarobljenika.

No, glasnogovornik Bijele kuće, Sean Spicer, novinarima je u srijedu predstavio još jednu “alternativnu činjenicu” koja po njemu dokazuje uspješnost napada:

– Ubili smo oko 14 pripadnika al-Qa'ide i skupili smo nevjerovatan broj obavještajnih podataka koji će spriječiti buduće napade na američkom tlu. Mislim da većina naših vojnika to razumije, uostalom zato su se i pridružili oružanim snagama – rekao je Spicer.

Jedan od vođa al-Q'Aidine “podružnice” u Jemenu, Abdulraoof al-Dhahab, potvrdio je da su neki džihadisti poginuli u američkom napadu, ali nije istaknuo o kojem se broju ljudi radi.

S druge strane, jedan od tri američka vojna dužnosnika koji su razgovarali s Reutersom pod uvjetom anonimnosti rekao je da je priprema i istraživanje terena na kojem se operacija odvijala bila “minimalna”:

– Odluka je bila da se taj posao ostavi nadolazećoj administraciji, djelomično u nadi da će se u međuvremenu skupiti više podataka.

Ali, to se očito nije uradilo i ekipa specijalaca našla se usred žestoke pucnjave zbog čega su u pomoć pozvali borbene helikoptere, avione Harrier i dvije MV-22 Osprey letjelice koje imaju mogućnost vertikalnog slijetanja i uzlijetanja kako bi izvukli specijalce.

Jednoj od dvije MV-22 Osprey letjelice otkazao je motor te se srušila na zemlju, usred čega su ozlijeđena dva člana posade, a jedan od Harriera na kraju je uništio letjelicu precizno navođenom bombom.

Inače, Trump je u srijedu neočekivano posjetio porodicu poginulog Owensa u zračnoj bazi Dover u državi Delaware.

Related posts