Protesti protiv Netanyahua ne jenjavaju: Demonstranti traže ostavku, policija hapsi nasilne

Hiljade demonstranata se sedmicama okuplja ispred službene rezidencije Benjamina Netanyahua i u ulicama Jerusalema, tako je bilo i sinoć. Okupljeni su uglavnom nezadovoljni premijerom i traže njegovu ostavku.

Demonstracije u centralnom Jerusalemu zajedno s manjim skupovima u Tel Avivu u blizini Netanyahuove kuće na plaži su pokrenute prije nekoliko sedmica, održavaju se dva puta sedmično i ne pokazuju znakove jenjavanja.

Hiljade Izraelaca je ovo ljeto izlazio na ulice pozivajući Netanyahua na ostavku te protestovalo protiv načina na koji on vodi epidemiološku krizu u državi. Okupljeni danima poručuju i to da Netanyahu ne bi trebalo da ostaje na vlasti u periodu dok mu se sudi zbog korupcije.

Izraelski meidji izvještavaju da je najmanje 10.000 ljudi demonstriralo u blizini zvanične rezidencije sinoć u Jerusalemu, a da je također ulicama grada marširalo hiljade ljudi. Demonstranti su nosili izraelsku zastavu i puhali u glasne rogove, a napravili su i plakate na kojima piše da je Netanyahu “ministar kriminala”.

Ovi skupovi su najveći u Izraelu od 2011. godine kada su građani protestovali zbog visokih životnih trškova u državi, prenosi France24.

Iako su demonstracije uglavnom bile mirne posljednjih nekoliko dana, ne samo da se smiruje kako je to Netanyahu pokušavao predstaviti, nego protesti pokazuju i znakove nasilja. Neki od okupljenih su se sukobljavali sa policijom optužujući ih da koriste pretjeranu silu, a okupljene je napala čak i desničarska grupa Netanyahuovih pristalica.

Njih je policija i ranije, ali i sinoć hapsila. Prijavljeno je da je u subotu uhapšen muškarac koji je izašao iz automobila kako bi kamenjem gađao demonstrante prilikom čega je povrijeđena 63-godišnjakinja.

Izvor: Klix.ba

Related posts