Protest građana u Sarajevu: Okupljeni skandirali "Pravda" i podržali Banjalučane

20:30 Okončani su protesti podrške Davoru Dragičeviću u Sarajevu. Okupljeni građani su se razišli.

20:26 – Kako javlja reporter Klix.ba okupljeni su za sutra u 19 sati najavili novo okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u znak podrške Davoru Dragičeviću i svim Banjalučanima koji se bore za pravdu

20:25 – Saobraćaj normalizovan, iako su zbog prethodnog zastoja stvorene duge kolone automobila.

20:20 – Građani Sarajeva se polako razilaze, a polako se stiču uslovi da se saobraćaj normalizuje

20:10 – Saobraćaj je blokiran i iz pravca centra grada prema Ilidži. Tramvajski saobraćaj odvija se neometano.

20:05 – Sve više građana pristiže na glavnu ulicu ispred Zemaljskog muzeja i Tehničke škole, javlja reporter Klix.ba

20:00 – Građani skandiraju “Pravda za Davida”, a saobraćaj se u pravcu centra grada preusmjerava prema Željezničkoj stanici.

19:50 – Okupljeni su napustili prostor ispred zgrade OHR-a i prema riječima reportera Klix.ba vraćaju se ispred Zemaljskog muzeja.

19:45 – Blokirana glavna ulica Zmaja od Bosne ispred Zemaljskog muzeja.

19:40 – Saobraćaj je blokiran u ulici Zagrebačka ispred zgrade OHR-a.

19:30 Građani koji su izašli na večerašnje proteste podrške Davoru Dragičeviću stigli su pred zgradu OHR-a gdje traže pravdu za sve građane naše zemlje.

19:20 – Okupljeni građani ispred Zemaljskog muzeja odlučili su krenuti prema zgradi OHR-a i tražiti pravdu za sve građane BiH i iskazati nezadovoljstvo radom pravosuđa.

19:00 – Neformalna grupa građana glavnog grada BiH organizirala je večerašnje mirno okupljanje putem društvenih mreža kazavši kako stoje uz Banja Luku.

“Večeras pokazujemo da je Sarajevo uz Davora i Suzanu, uz borbu za istinu i pravdu, uz borbu za slobodu govora i mišljenja. Sarajevo je uz Banja Luku”, poručuju građani Sarajeva.

Okupljeni građani, njih nekoliko stotina, uz sebe nose slike Davida Dragičevića te transparente s natpisima “Pravda za Davida” i “Vi ovo dozvoljavate”.

“Važno je da smo izašli na ulicu. Davor često kaže ‘dragi moj sine, dušo moja’. Mi večeras kažemo ‘dragi naš Davore, prijatelju naš’. Danas smo doživjeli potpuno oduzimanje slobode u ovoj državi. Takva greška nije dopustiva i ne možemo više živjeti s porukom ‘nek je glava živa’. Večeras stojimo i za Dženana i za Davida, za Selmu, za Editu, za Denisa i za svako dijete u ovoj zemlji”, poručila je jedna građanka na skupu ispred Zemaljskog muzeja.

Na proteste je stigao i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, koji se kao i Davor Dragičević bori za istinu i pravdu u slučaju smrti svoga sina.

On je naglasio kako je ljudski i moralno podržati Davora i njegovu porodicu jer oni samo traže pravdu.

“Hvala svima koji su dolazili na proteste do sada i koji su i večeras došli. Nadam se da će se narod probuditi”, kazao je Memić te dodao kako misli da nisu svi policajci i sudski vještaci korumpirani te da ih ima mnogo koji mu pomažu od početka, ali da se ne mogu istaći u moru loših.

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, također je izašla na večerašnje proteste u Sarajevu.

“Sutra se ovo može desiti bilo kome, naša dužnost je pružiti podršku. Tragedija se dešava svima nama, neki samo još nisu došli na red, a nekima će se tek desiti ako se nešto ne promijeni. Mislim da dosta toga možemo postići mirnim okupljanjima. Treba istrajati, a ovo je jedini način da natjeramo pravosudne institucije da rade svoj posao”, rekla je Memić.

Pored Sarajeva, podrška za roditelje Davida Dragičevića pristiže i iz drugih gradova širom BiH. Ogorčeni građani BiH od jutros putem društvenih mreža poručuju kako stoje uz Davora i Suzanu, roditelje stradalog Banjalučanina.

Podsjećamo, jutros u Banjoj Luci pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske priveli su Davora Dragičevića, a kao jedan od razloga za hapšenje se navodi njegov nedolazak na sudsko saslušanje.

Privođenje Davora Dragičevića izazvalo je proteste nezadovoljnih građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci koje je na kraju rezultiralo i privođenjem Suzane Radanović, majke Davida Dragičevića, nekoliko opozicionih političara u RS-u među kojima su Draško Stanivuković, Branislav Borenović, Adam Šukalo, Vojin Mijatović, novinar Vladimir Šušak i nekoliko članova grupe “Pravda za Davida”.

Izvor:klix.ba

Related posts