Prosvjetni radnici u USK najavili generalni štrajk početkom naredne školske godine

Nova školska godina u Unsko-sanskom kantonu u septembru započet će generalnim štrajkom svih uposlenih u predškolskim ustanovama, kao i osnovnim i srednjim školama, potvrdili su danas u Sindikatu te najavili da će do kraja ove školske godine nastaviti održavati svakodnevne štrajkove upozorenja, sve do odlaska zaposlenih na godišnje odmore.

Sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju obavijestio je danas javnost da će nova školska godina u Unsko-sanskom kantonu u septembru započeti generalnim štrajkom svih uposlenika. Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Samir Fajić rekao je za Klix.ba da se Vlada USK i resorno ministarstvo oglušuju na njihove pozive i da napretka u pregovorima nema.

“Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja 2. juna je započeo svakodnevne polusatne štrajkove upozorenja s nadom da ćemo na taj način skrenuti pažnju Vlade prema obrazovanju, gdje se nagomilalo mnoštvo problema. Očekivali smo da ćemo na taj način što prije sjesti za pregovarački sto i iznaći određena rješenja. Međutim, od tada do danas organizovan je samo jedan sastanak, koji je donekle bio čak i neformalan, a očekivali smo sastanke koji bi dali neke efekte”, rekao je Fajić.

Sindikat je tražio nastavak pregovora, no do njih nije došlo, kako tvrde, jer se ministar obrazovanja i njegovi saradnici nalaze na godišnjem odmoru.

“Upućivali smo inicijativu da dođe do sastanaka, međutim došli smo da saznanja da je većina uposlenika Ministarstva obrazovanja, čak i naš ministar, na godišnjem odmoru. Na taj način, Vlada pokazuje kako želi da pregovara sa ljudima u obrazovanju”, istakao je Fajić.

U međuvremenu, u Sindikatu ostaju kod svojih ranijih zahtjeva.

“Razlozi našeg štrajka upozorenja bili su u izjednačavanju prava na minuli rad kao kod svih budžetskih korisnika u kantonu. Jedino kod nas u obrazovanju minuli rad se svodi samo na rad u obrazovanju, a ne za ukupni radni staž. Na taj način, ljudi koji su ranije radili u drugim poslovima i organizacijama, nemaju plaćen minuli rad u ukupnom radnom stažu, što imaju svi drugi budžetski korisnici u USK. Tu su i drugi razlozi, kao što je su izmjene pedagoških standarda u osnovnom i srednjem obrazovanju, te donošenje pedagoških standarda u predškolskom obrazovanju, gdje nikako i ne postoje”, objasnio je Fajić.

U Sindikatu su još jednom uputili javni poziv premijeru USK da, prije dostavljanja Odluke o organizovanju generalnog štrajka, napravi sastanak i predloži rješenja koja bi vodila ka ispunjenju zahtjeva sindikata, u protivnom će, kako su naveli, Odluka o organizovanju generalnog štrajka biti dostavljena u narednoj sedmici. Najavili su i da će do kraja ove školske godine nastaviti održavati svakodnevne polusatne štrajkove upozorenja, sve do odlaska zaposlenih na godišnje odmore.

klix.ba

Related posts