Pronađeno raskomadano tijelo žene: Ubijena je i izvadili su joj bebu iz utrobe

Crews i Hoehn uhapšeni su u danas (utorak) nakon što je policija kod njih pronašla bebu staru dva dana, za koju vjeruju da je Savannina, a nakon što su pronašli i tijelo žene. Vjeruju da su joj bebu izrezali iz utrobe i ukrali.

Tijelo Savanne Greywind (22), zamotano u plastične vreće, pronašli su u nedjelju kajakaši u Crvenoj rijeci u Sjevernoj Dakoti. Mlada, trudna žena nestala je 19. augusta nakon što je posjetila svoje komšije Williama Henrya Hoehna (32) i Brooke Lynn Crews (38).

Crews i Hoehn uhapšeni su danas (utorak) nakon što je policija kod njih pronašla bebu staru dva dana, za koju vjeruju da je Savannina, a nakon što su pronašli tijelo vjeruju da su joj bebu izrezali iz utrobe i ukrali.

Trudna komšinica

Vlasti još čekaju rezultate DNK analize, koja treba utvrditi je li beba, koja je u međuvremenu zbrinuta u bolnici, Savannina. Tokom ispitivanja par je sarađivao, piše Daily Mail, ali kad su ih istražitelji počeli ispitivati o trudnoj komšinici, odmah su prestali odgovarati na pitanja i zatražili advokate. Trenutno su u pritvoru pod sumnjom da su planirali otmicu.

Ovo je izrazito rijedak zločin, a počiniteljice su uglavnom žene koje ne mogu roditi, pa glume trudnoću. Napadačice se sprijatelje s trudnicom i zadobiju njezino povjerenje. U SAD-u je zabilježeno manje od 20 ovakvih slučajeva, a 1969. stravičan zločin potresao je i naše područje.

Najmonstruoznija žena ubojica s Balkana Šefka Hodžić iz BiH, koja je zaradila titulu najmonstruoznije žene ubojice s Balkana u povijesti. Ona je svojoj prijateljici izrezala dijete iz trbuha i ubila je, a umrlo je i dijete.

Kako piše Express.hr vrijeme nakon Drugog svjetskog rata nije bilo povoljno za žene, naročito u siromašnim dijelovima zemlje, zabitim selima, gdje nije bilo ni škole, pa tako ni Šefka iz sela Jusići u BiH nije završila ništa osim dvogodišnjeg tečaja opismenjavanja. Šefka se tako sa 17 godina udala za Nedžiba Hodžića 1960. godine. Prve godine braka nisu bile nasilne, ali šest godina kasnije brak je za siromašan par postao pravi pakao. On se svaku večer opijao u lokalnoj gostionici i teturajući se vraćao ili sam ili bi ga donijeli. Kakav je brak bio govori i podatak da su ga jednom u selu pitali tuče li svoju ženu, na što im je Nedžib odgovorio:

– A što vi svoju ne tučete?

Šefka se jednom pokušala ubiti, ali ju je vidio komšija i spriječio u nakani. Međutim, istraumatizirana pritiskom sredine da mora postati majka, Šefka se skroz pogubila i odlučila lažirati trudnoću tako što je ispod haljine nosila jastuk i hodala po selu. Nije imala nikakvu ideju što će reći ljudima za devet mjeseci, ali je tako uspjela barem na neko vrijeme zaustaviti “neugodna” pitanja o tome kad planira postati majka.

Slučaj Šefke Hodžić

Kako su mjeseci prolazili Šefka je postajala sve nervoznija, jer se po selu naveliko pričalo da će Šefka roditi. Na kraju se u oktobru 1969. godine dogodila kobna večer kada je Šefka počinila najgori zločin tadašnje Jugoslavije. U isto vrijeme kada je Šefka glumila trudnoću, njena prijateljica Alija Hasanović bila je trudna i početkom oktobra je trebala roditi. U selu se 6. oktobra održavala proslava i te su se večeri Šefka i Alija družile, a Alija joj je ispričala kako su pri kraju izgradnje porodične kuće. Kasnije navečer Alija se nije vratila kući.

Dok su seljani tražili Aliju, selom se pronijela vijest da je Šefka rodila. Žene su se brzo okupile u Šefkinoj kući, a potraga za Alijom se nastavila. Šefku su zatekli kako leži u krevetu sva mokra, a u naručju drži bebu. Nakon što su se sve okupile htjele su oprati bebu, ali su shvatile da je beba mrtva. Sutradan ujutro selo je ostalo u šoku, jer je pronađeno Alijino mrtvo tijelo u njivi – bila je izmasakrirana, trbuh joj je bio rasporen, a bebe nije bilo.

Nakon pronalaska tijela, istražitelji nisu znali otkud bi krenuli s istragom, a tijelo joj je prebačeno u Zvornik. Nikome nije bilo jasno ko bi mogao počiniti takav gnusni zločin, a misteriju je uskoro riješio liječnik patolog Milan Vušić.

Istražnom sucu je savjetovao da provjeri žene koje su na taj dan prijavile porod. Naime, Vušić je bio siguran da je zločin počinila neka žena koja nije mogla roditi, a jako je htjela dijete.

Istražitelji su vrlo brzo zakucali i na Šefkina vrata, za koju je nakon ginekološkog pregleda utvrđeno da nije rodila. U maju 1970. godine Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora. Stručnjaci koji su se bavili njenim slučajem složili su se kako uzrok ovakvog zločina leži upravo u običajima jedne zajednice, odnosno činjenici da je živjela u društvu u kojem je bio grijeh ako žena ne može roditi. Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promijenila identitet, zna se da je jedno vrijeme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag.

Related posts