Promjena plana: Migrantski kamp Lipa ostaje još jedan dan

Iako je danas planirano zatvaranje Lipe, kako saznajemo, sinoć je došlo do iznenadne obavijesti da kamp ostaje još jedan dan.

Međunarodna organizacija za migracije je planirala raspustiti privremeni kamp Lipa danas s obzirom na to da je neuslovan te da nikada nije zvanično proglašen migrantskim centrom.

Nije poznato zbog čega je došlo do nove odluke, no postoje informacije da je EU “umijesala prste” i da će se pokušati uraditi sve kako više od 1.200 migranata ne bi završilo u šumama oko Bihaća, bez ikakve pomoći u hladnim i zimskim danima.

Možda će danas doći do novog plana za migrante u ovom kampu s obzirom na to da je ostaviti ih na ulici teška odluka. 24 sata svakako da nije dovoljno vremena za osposobljavanje Lipe za normalan život, no ostaje im nada će bar pitanje smještaja biti riješeno.

U ovom kampu migranti osnovne potrebe za život dobijaju od agregata, a ranije je ministar sigurnosti Selmo Cikotić obećao da će država obezbijediti električnu energiju, vodosnabdijevanje i mokri čvor.

Osim što ta pomoć od države nikada nije došla ni Vijeće ministara nije željelo usvojiti odluku o uspostavljanju ovog kampa, navodno srpski ministri nisu podržali Prijedlog odluke o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, a poznato je da su se iz Republike Srpske bunili protiv ovog kampa i prije nego što je postavljen.

Izvor: Klix.ba

Related posts