Projekt “Genocid nad Bošnjacima 1992. – 1995.” priča o stradanju nedužnih ljudi

Projekt nazvan “Genocid nad Bošnjacima 1992. – 1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije” prezentiran je večeras u Sarajevu, a cilj je putem društvenih mreža prezentirati korijene, uzroke, ciljeve i razmjere agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992.-1995.

Voditelj projekta Emir Hadžihafizbegović kazao je novinarima da je to ustvari priča o stradanju nedužnih ljudi, a baza od oko dva miliona podataka bit će dostupna putem web portala.

– Sistem će se puniti do 11. jula kad će biti otvorena cijela priča o genocidu nad Bošnjacima. Ovo je krik istine, a web stranica se sigurno neće nikada završiti jer ko zna da li će ikada biti pronađeni svi ubijeni i smrtno stradali nevini ljudi. Ta priča govori o dobru i zlu, ljudima i neljudima – kazao je i precizirao da se projekt realizira pod podroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina Kavazovića, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su stručnjaci raznih profila.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za novinare je naglasio važnost čuvanja sjećanja da bi, onima koje to interesira, omogućili da dobiju precizne podatke a sve to da nam se historija ne bi ponovila.

– Nama nije cilj kvariti odnose na Balkanu i BiH. Bošnjaci i Srbi žive vjekovima jedni pored drugih i jedni s drugima, to će se tako i nastaviti. Taj suživot može biti baziran isključivo na istini, ma kakva ta istina bila – naglasio je.

Važnost istine o bosanskim ljudima, sudbinama i stradanjima istaknuo je i reisu-l-uleme Islamske zajednice Husein ef. Kavazović te kazao da je bitna zbog toga „da nikome ne bismo dozvolili da je zloupotrebljava.“

– Ako prošlost ne možemo promijeniti, možemo spriječiti njenu zloupotrebu – kazao je.

Munira Subašić je predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” koje je jedan od sudionika projekta, a za novinare je ponovila važnost utvrđivanja istine, bez koje, kako je kazala, nema pravde, a bez pravde nema povjerenja. Za potrebe tog projekta ustupili su bogatu bazu podataka kojom raspolažu.

Namjera projekta je da na web portalu – genocid.ba na jednom mjestu sakupiti, sistematizirati, stručno obraditi i na popularan način prezentirati svu građa koja govori o broju ubijenih, ranjenih, silovanih, broju logora i masovnih grobnica, broju presuda za počinjene zločine pred međunarodnim i domaćim sudovima. Broju porušenih naučnih, vjerskih i drugih objekata.

Na web portalu genocid.ba bit će dnevne vijesti, kalendar događaja 1992.-1995., snimljene audio i vizuelne priče hiljada preživjelih.

Po riječima direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasima Muratović sjedište projekta bit će u državnom naučnom Institutu za istraživanje zločina, koji je članica državnog Univerziteta u Sarajevu.

Prezentaciji u Narodnom pozorištu večeras su prisustvovali predstavnici, političkog, javnog i vjerskog života, a sudjelovali su i sarajevski umjetnici.

Related posts