Proizvodnja malina u USK pred gašenjem: Malinari prelaze na uzgoj kukuruza

Proizvodnja malina na području Unsko-sanskog kantona nalazi se pred gašenjem, a ove godine proizvedeno je dvostruko manje ovog voća u odnosu na prethodnu, izjavio je Emir Mahmutović, predsjednik Kantonalnog saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća USK.

Prema njegovim riječima, glavni uzrok tome je niska otkupna cijena maline, koja ove godine nije bila veća od 1,5 maraka po kilogramu, pišu Nezavisne.

“Nažalost, nismo uspjeli postići povećanje cijene koja bi zadovoljila neposredne proizvođače, a minimalna cijena ne bi trebalo da bude manja od tri marke po kilogramu. S ovakvim cijenama nije moguće podmiriti ni osnovne troškove proizvodnje, tako da sve više proizvođača uništava zasade ili se preorijentišu na drugu vrstu poljoprivredne proizvodnje”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, proizvođači su ostavljeni na milost i nemilost velikim otkupljivačima, koji su, kako tvrdi Mahmutović, na nivou cijele BiH, postigli jedinstven dogovor u cilju postizanja ekstraprofita. On je dodao kako je ove godine na području USK proizvedeno 2.000 tona maline, što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu.

“Malinarstvo je na ovim prostorima pogrešno razvijano, jer se insistiralo na uzgoju polke, a to je vrsta koja nikako ne može biti konkurentna ostalim vrstama maline. Jednostavno, to je bila politika lokalnih općinskih službi i drugih organizacija koje su sarađivale s malinarima. Teško je reći da li je to bilo slučajno ili namjerno”, kaže Mahmutović.

Proizvođač malina Ferid Karajić iz Bužima kaže kako je već uništio dva dunuma zasada maline, te da na toj površini planira zasaditi kukuruz.

Related posts