Dok u gradu ulicu ne mogu zakrpiti godinama: Priča o aerodromu za Bišćane je naučna fantastika

Vlada FBiH osigurala je u rebalansu ovogodišnjeg budžeta 3,7 miliona KM za gradnju aerodroma u Bihaću. Ova odluka donesena je na nedavno održanoj sjednici Vlade i najvjerovatnije će je potvrditi i Federalni parlament u drugoj polovini novembra. Premijer Fadil Novalić je na toj sjednici podsjetio na ono o čemu se govorilo još prije dvadesetak godina, kako smo „na dobrom putu da u dogledno vrijeme aerodrom u Bihaću bude osposobljen za civilne čarter-letove“.

Kraj godine

Ranije je Vlada FBiH osigurala dva miliona KM. U Upravi JP „Aerodrom Bihać“ sa zadovoljstvom su primili odluku Vlade, čime, kako je rečeno, ovo postaje sve realnija priča. Kako kažu, studija izvodljivosti i idejno rješenje aerodroma Bihać, kao i manji infrastrukturni radovi, trebali bi biti gotovi do kraja godine.

– To je preduvjet za početak izvođenja radova. Napravili smo prvi korak i sada valja zasukati rukave i iskoristiti doznačena sredstva – kaže direktor „Aerodroma“ Elvedin Sedić.

On kaže da će glavni projekt biti finansijski, infrastrukturni i kadrovski pokazatelj izgradnje aerodroma, te da se do tada ne može precizirati koliko će tačno koštati i ko će finansirati glavne radove. U Upravi „Aerodroma“ dodaju da razmišljanja idu i u pravcu da projekt bude realiziran u vlastitom aranžmanu, uz pomoć federalnih i kantonalnih vlasti.

Ambiciozni planovi

I dok se “vrti” priča o milionima i planovima o aerodromu u gradu na Uni, mnogi strahuju da je ovo još jedan projekt za “predizbornu i jednokratnu upotrebu”.

Tako se na društvenim mrežama vrti slika “aerodromske zgrade” – oronule kuće bez fasade, koja je još jednom posvjedočila da “slika govori više no hiljadu riječi”, odnosno najbolje opisuje realno stanje, koje nikako ne potvrđuje ambiciozne najave i planove “teške” desetine miliona maraka.

Bišćanima koji mjesecima, a u nekim dijelovima grada, poput Viničke ulice, godinama hodaju po raskopanim ulicama, gdje vlasti nikako da završe radove, priča o aerodromu još je u domenu naučne fantastike.

Niskobudžetne kompanije

Gradnja aerodroma Bihać bi, prema prvim procjenama, trebala stajati oko 26 miliona KM. Trebao bi zadovoljavati potrebe turista i drugih komercijalnih letova, koji bi bili prihvatljivi za niskobudžetne kompanije.

/avaz.ba

Related posts