Privremeni prihvatni centri za migrante bit će predati na korištenje Službi za poslove sa strancima

Tokom sjednice konstatirano je kako je povećan ulazak u BiH u odnosu na prošlu sedmicu

Privremeni prihvatni centri za migrante – bivša fabrika “Bira”, nekadašnji đački dom “Borići” u Bihaću, bivša fabrika “Miral” u Velikoj Kladuši i nekadašnji hotel “Sedra” u Cazinu, predaju se na privremeno korištenje Službi za poslove sa strancima, koja je u sastavu Ministarstva sigurnosti, odlučilo je danas Vijeće ministara u tehničkom mandatu.

Troškove finansiranja rada prihvatnih centara, njihove zakupnine i uspostavljanja, kao i angažmana agencija za zaštitu snosi Međunarodna organizacija za migracije IOM, saopćeno je iz Vijeća ministara u tehničkom mandatu nakon sjednice.

Tokom sjednice konstatirano je kako je povećan ulazak migranata u BiH u odnosu na prošlu sedmicu te kako se u BiH trenutno nalazi više od 3.000 njih koji su registrirani i smješteni u prihvatnim centrima, što praktično znači da su uzeti biometrijski podaci i otisci prstiju.

Od 1. januara do 21. februara Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 1.616 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazale su 1.402 osobe, a podnesena su i 32 zahtjeva za azil.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, Iraka, Sirije, Alžira i Maroka.

Izvor: avaz.ba

Related posts