Pripreme za Putina: Dodik napao ambasadora SAD-a

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je napao američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya.

Ovoga puta zasmetala mu je poruka zvaničnika SAD-a kako je država BiH  nadređena entitetima.

– Američki ambasador Majkl Marfi, ničim izazvan, postao je tumač svega i svačega, danas i Ustava BiH. Svoju službu zamislio je kao tumaranje od političara do ustavobranitelja. Ali Bečka konvencija o diplomatskim odnosima ne daje mu za pravo da se tako ponaša, navodi Dodik i dodaje:

– Umjesto Ustava BiH, zakona i podzakonskih akata u BiH, bolje da se prihvati konvencija koje propisuju ponašanje diplomata. Možda nakon toga zaćuti.

Podsjetimo, Ambasada SAD se oglasila na Twitteru, gdje je poručila da je BiH nadređena entitetima.

– Određeni krugovi šire mnogo dezinformacija o pravnom kontinuitetu Republike Bosne i Hercegovine i današnje Bosne i Hercegovine. Kako bismo pojasnili stvari, citiramo Član I Ustava Bosne i Hercegovine:

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama”.

Običnim rječnikom rečeno, to znači da država BiH prethodi i nadređena je podređenim internim strukturama, uključujući dva entiteta BiH. Tekst Člana I znači upravo ono što je napisano. Nikakve pravne obmane, spinovi ili dezinformacije ne mogu promijeniti ovu činjenicu – naveli su iz Ambasade SAD-a.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts