Prijedor: SNSD traži sankcije za organizatore Dana bijelih traka, bošnjački odbornici napustili sjednicu

Odbornici DF-a i SDA napustili su 18. sjednicu Skupštine grada Prijedora nakon što im nije dozvoljeno da se obrate, piše novinska agencija Patria.

Naime, šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Kabić tražio je na sjednici da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, jer tvrdi kako je sve to bošnjačka propaganda, te da Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake.

SNSD-ov odbornik u gradskoj Skupštini je dobio četiri minute da govori o “navodnoj bošnjačkoj propagandi”, a kada su odbornici DF-a i SDA zatražili da im se omogući da reaguju, to pravo im je uskraćeno.

Nakon toga su odbornici ovih stranaka Mirsad Duratović (DF), Mesud Trnjanin, Sabahudin Garibović i Ajdin Mešić (SDA) odlučili napustiti sjednicu.

– Iako je SNSD i skupštinska većina prošle godine na moj zahtjev odgodila sjednicu Skupštine grada koja se trebala održati 31.5. na Dan bijelih traka, ove godine pokazali su svu svoju dvoličnost politike koju vode zavisno od dnevno političkih potreba i korištenja u izborne svrhe teških tema.

Haški tribunal je utvrdio da su Bošnjaci i Hrvati morali nositi bijele trake, ali to nije dovoljno gradskim vlastima. Ovo je kontinuitet negiranja ratnih zločina od strane institucija vlasti u Prijedoru – kazao je za agenciju Patria odbornik DF-a Mirsad Duratović nakon napuštanja sjednice.

Mesud Trnjanin, šef Kluba SDA u gradskoj Skupštini smatra da se ovim vrijeđaju sve prijedorske žrtve.

– Ogorčeni smo ovakvim javnim istupima i zloupotrebi skupštinske govornice kojom se iznose neistine i vrijeđaju sve prijedorske žrtve nesrpske nacionalnosti iz perioda 1992-1995, a u cilju predizborne kampanje – kazao je Trnjanin za Patriju.

Podsjećamo, nakon obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru 31. maja, oglasio se Gradski odbor SNSD-a koji je poručio kako se manifestacija Dan bijelih traka održava „bez ikakvih validnih dokaza i argumenata“.

SNSD smatra da je „vezivanje bijele trake bila ratna oznaka raspoznavanja srpskih oružanih pripadnika u odbrani grada Prijedora 30. i 31. maja 1992. godine“.

Krizni štab bosanskih Srba je 31. maja 1992. godine putem lokalnog radija pozvao Bošnjake i Hrvate da svoje kuće označe bijelim plahtama, a da prilikom izlaska iz kuća obavezno nose bijele trake oko ruke.

Tokom rata u Prijedoru je prema zvaničnim podacima ubijeno 3.137 ljudi, od čega 256 žena i 102 djece. Kroz prijedorske logore prošlo je više od 30.000 ljudi.

Related posts