Prije 51 godinu na Koševu je gostovao slavni Manchester United

U okviru nekadašnjeg Kupa prvaka

Na današnji dan, prije 51 godinu, Fudbalski klub Sarajevo na Koševu je odmjerio snage protiv engleskog Manchester Uniteda u okviru tadašnjeg Kupa evropskih šampiona. Procjenjuje se da je susret pratilo oko 40 hiljada gledalaca na stadionu”, navodi se na službenoj stranici FK Sarajevo.

Manchester United je na Koševo došao kao sedmerostruki prvak Engleske sa ulogom ubjedljivog favorita, dok je s druge strane, bordo tim u sezoni 1966/67. osvojio prvu titulu u historiji.

Sarajevo je davne 1967. nastupilo u sljedećem sastavu: Muftić, Fazlagić, Blažević, Jesenković, Vujović, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljaća i Antić.

Bordo tim, predvođen Miroslavom Brozovićem, je tokom susreta stvorio mnogo šansi preko Musemića, Prljače, Fazlagića i Šiljkuta, ali pogodak nije postignut. Jedan od najzapaženijih pojedinaca susreta bio je golman gostiju, Stepney.

U uzvratnoj utakmici na Old Traffordu, slavila je ekipa Manchestera rezultatom 2-1. Manchester United je te godine osvojio naslov prvaka Starog kontinenta.

Inspirisani sjajnim nastupima, navijači FK Sarajevo su pjevali: „Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini, za pobjedu ne brini“. Tadašnja generacija Sarajeva osvojila je naslov prvaka Jugoslavije i igrala finale Kupa maršala Tita, piše službena stranica FK Sarajevo.

Related posts