Press konferencija Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice 5. korpusa: “Sramotno je dirnuti u ono što je sveto!”

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice formiranja 5. korpusa, zajedno sa premijerom USK i resornim ministrom, održali su konferenciju za novinare sa koje je upućena oštra kritika i osuda na pisanje pojedih portala vezanih za odgađanje štampanja monografije 5. korpusa. Ovo je još jedna medijska hajka na ličnost i djelo naših generala, komandanata i starješina 5.korpusa iza koje stoje neodgovorni pojedinci i koju nećemo dozvoliti, poručeno je sa press konferencije.

Monografija, koja dokumentuje herojski put 5. korpusa i njegov značaj u odbrani Bosni Hercegovine u minulom ratu, nije odštampana dok ne prođe širu javnu raspravu, jasni su danas bili u Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjice formiranja 5. korpusa. Sve ostale insinuacije, odnosno pisanje pojedinih portala zašto je prolongirano njeno štampanje, oni koji su učestvovali u njenoj izradi odlučno odbacuju.

Premijer USK Husein Rošić pojasnio je da je Vlada donijela odluku o izradi monografije, te je u te svrhe planirano 30.000. maraka. Sa federalnog nivoa planirano je 10.000 maraka, dok su samo neke od općine u Kantonu obećale učešće od 1.000 maraka

Dakle ne radi se ni o kakvom iznosu od 80.000 maraka koje navode portali, o pogotovo ne o tome da su sredstva potrošena, naglašeno je. Sramotno je da se neodgovorni pojedinci iz ko zna kojih pobuda i interesa usuđuju dirnuti u nama sveto, rekao je Hamdija Abdić ratni komandat 502.viteške brigade

Boračke organizacije oštro osuđuju ovakve istupe portala, protiv kojeg će biti podnesene i krivične prijave, te traže od kantonalnih vlasti hitno donošenje zakona koji će predvidjeti i sankcije za one koji se služe neistinama i klevetama. Premijer Rošić naglasio je da je zakon već u pripremi.

Vlada USK će uvijek biti iza svojih generala, 5. korpusa i projekata poput monografije, kazao je na kraju premijer. Recimo i to da današnjoj press konferenciji, iako su bili pozvani nisu prisustvovali novinari ovdašnjih portala.

Related posts