Predsjedništvo će pozvati Emanuela Makrona u posjetu BiH

Donesena Odluka o prihvatanju Ugovora o finansiranju Koridora 5C – Centralni dio, između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke

U Sarajevu je danas održana 8. redovna sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj su članovi, između ostalog, pozvali predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) u posjetu BiH.

Predsjedništvo BiH učestvovat će na samitu Inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope te je primilo k znanju Agendu za saradnju Inicijative Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope za period od 2021. do 2025.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guteresa (Guterres) za učešće na drugoj Globalnoj konferenciji UN-a o održivom prometu i poziv za učešće na samitu lidera povodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja Globalnog pakta UN-a.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o prihvatanju Ugovora o finansiranju Koridora 5C – Centralni dio, između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke.Predsjedništvo je odobrilo zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Republike Albanije, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Ministarstva odbrane Crne Gore, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o radu Balkanskih medicinskih snaga.Predsjedništvo je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Aneksa sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednika Republike Francuske Emanuela Makrona u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.Predsjedništvo je prihvatilo poziv za učešće na godišnjem zasjedanju Kran Montana Foruma o Africi i saradnji Jug-Jug, koje će biti održano u Maroku od 18. do 21. marta.Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici je ratificiralo i 28 sporazuma, ugovora i amandmana.

Izvor :avaz

Related posts