Povratnici pozdravili obnovu puteva u Lušci Palanci kod Sanskog Mosta

U prisustvu velikog broja mještana u Lušci Palanci, najvećem povratničkom mjestu na području općine Sanski Most, svečano je otvorena mreža obnovljenih lokalnih saobraćajnica.

Svečanu vrpcu su presjekli federalni ministri Edin Ramić i Šemsudin Dedić, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Sanski Most Desanka Miljević. Inače, radi se o investiciji vrijednoj 152.000 maraka, a sredstva su osigurana preko Ministarstva za izbjegla i raseljena lica FBiH.

“Ovo je najznačajniji projekat koji se u posljednjih 20 godina realizira na području Lušci Palanke i za mještane će imati veliki značaj, budući da su asfaltni putevi u središtu mjesta potpuno upropašteni”, istakla je Miljevićeva.

Ona je dodala kako je pored toga obezbijeđeno 25.000 maraka za izgradnju mjesne crkve u selu Majkić Japra.

Riječ je o vjerskom objektu čiju su obnovu mještani započeli prije nekoliko godina i finansiraju je sopstvenim sredstvima.

Borislav Tešić, sekretar mjesne zajednice Lušci Palanka, pozdravio je realizaciju ovih projekata, istakavši kako se u posljednjih 20 godina gotovo ništa nije ulagalo u obnovu infrastrukture na ovim prostorima.

Na području Lušci Palanke, gdje živi isključivo stanovništvo srpske nacionalnosti, u prijeratnom periodu živjelo je oko 3.000 stanovnika, dok danas isti prostor naseljava oko 700 mještana i radi se mahom o osobama u poznim životnim godinama.

U posljednjih nekoliko godina na ovim prostorima je pokrenuto nekoliko proizvodnih pogona u kojima je zaposlen značajan broj povratnika, što je potaklo perspektive života na ovim prostorima.

nezavisne.com

Related posts