Povodom smrti Dragičevića: Ministar Mektić pomoći će u rasvjetljavanju ovog slučaja

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je ministarstvo na čijem je čelu spremno ponuditi pomoć i podršku u istrazi u slučaju Davida Dragičevića.

– Mi MUP-u RS i nadležnom tužilaštvu možemo da ponudimo sve naše kapacitete. Sve što budu eventualno od nas zatražili mi ćemo sigurno učiniti i u obavještajnom smislu, vještačenju ili bilo šta drugo. Uvijek smo na raspolaganju – rekao je Mektić.

On je danas u centru Banje Luke prisustvovao skupu „Pravda za Davida“ i poručio da je u „normalnoj atmosferi potrebno napraviti građanski pritisak“.

– Ne govorim o izazivanju incidentne situacije nego da se sigurnosni, posebno mladih ljudi, posveti veća pažnja. Banja Luka je uvijek bila grad mladosti, mira i tolerancije, ali ovo počinje da zabrinjava– istakao je Mektić

Kazao je i kako je došao da u tišini u ovoj žalosnoj atmosferi da podršku.

– Ovo postaje neprihvatljivo i nesigurno da mladi ljudi gube živote u Banjoj Luci pod uglavnom nerazjašnjenim okolnostima i da se sve svede, da tako kažem, na brzopletu istragu u kojoj se daju neprihvatljive konotacije. Nije mi prihvatljivo da se ide odmah na kompromitaciju žrtve i to od strane policije. Neprijatno stvaranje atmosfere u kojoj se unaprijed osuđuje žrtva za zločin koji se dogodio. Neću ništa da prejudiciram ali očekujem da se istražni organi maksimalno angažuju – kazao je Mektić.

Entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova RS demantuje navode koji su se pojavili na nekim portalima i društvenim mrežama da je jedna od osoba sa kojima je Dragičević imao fizički sukob, u noći kada je nestao, nećak direktora policije Darka Ćuluma.

Na osnovu sprovedene istrage, utvrđen je identitet tri osobe sa kojima je Dragičević imao fizički sukob u noći u kojoj je nestao. Među njima nije bilo srodnika direktora policije Ćuluma, niti bilo kojeg visokog funkcionera Ministarstva MUP-, navodi se u saopćenju.

Za sada nema indicija koje upućuju da se radi o izvršenju krivičnog djela ističu u saopćenju MUP-a RS.

Related posts