Potvrđeno iz Kriznog štaba HNK: Preminuo vozač direktora "Igmana"

Na pres-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrđeno je da je u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuo 53-godišnjak iz Konjica.

Iz Kriznog štaba kazali su da je osoba koja je preminula imala obostranu upalu pluća, a u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar primljena je u subotu. 

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o vozaču direktora “Igmana” Đahida Muratbegovića. Navodno je preminuli s aerodroma dovezao zaraženog srbijanskog državljanina, direktora kompanije iz oblasti namjenske industrije, na proslavu 70. godišnjice “Igmana”. 

On je, kako je rekao dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, imao obostranu upalu pluća i uprkos svim naporima infektologa, umro je u ranim poslijepodnevnim satima.

Prvozaraženi muškarac iz Mostara i dalje je u dosta teškoj zdravstvenoj situaciji, ima jaku upalu pluća i na respiratoru je. Ostali oboljeli u HNK imaju srednje teško zdravstveno stanje. 

Kada je riječ o muškarcu iz Mostara kod kojeg je sinoć potvrđen koronavirus, nepoznanica je još da li se radi o novom klasteru.

– Dva epidemiologa to utvrđuju, popisuju se njegovi kontakti i vidjet ćemo je li riječ o mostarskom klasteru ili se radi o nekom novom – rekao je dr. Avdić.

Dr. Maja Ostojić, šefica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar, kazala je da se trenutno testiraju tri uzorka iz HNK i dva iz ZHK te da će rezultati biti poznati tokom dana.

Na području HNK do sada su zabilježena 22 slučaja zaraze koronavirusom, među kojima je i preminuli pacijent iz Konjica.

Izvor: Avaz.ba

Related posts