Potvrđeno iz Mehanizma za krivične tribunale: Radetu čeka Hag

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične tribunale u Hagu (MICT), tijelo koje je naslijedilo Haški tribunal, odlučilo je da ponovo razmotri slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića, saznaje „Dnevni avaz“.

Nakon što je u decembru prošle godine ova sudska instanca odlučila da se predmet protiv dvoje visokih funkcionera Srpske radikalne stranke prepusti srbijanskom pravosuđu, ispred Tužilaštva MICT-a uložena je žalba. U njoj je zatraženo da se ta odluka poništi te naredi da se predmet procesuira pred Mehanizmom.

Žalbeno vijeće Mehanizma koje će odlučivati po žalbi formirano je 17. jula 2018.

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštivanje Tribunala u Hagu, malverzacije i maltretiranje svjedoka tokom procesa Vojislavu Šešelju.

Šešelj je na kraju procesa osuđen kao ratni zločinac. Tribunal je zatražio od Srbije najprije da izruči Radetu i Jojića, a potom naložio zvaničnom Beogradu da se oni procesuiraju pred domaćim pravosuđem.

S obzirom na to da Beograd nije reagirao na zahtjeve, Mehanizam će preispitati svoju odluku.

Svi čelni ljudi MICT-a u seriji svojih istupa u medijima, ali i pred međunarodnim institucijama, poput Ujedinjenih naroda, te na forumima, kritizirali su Srbiju zbog nesaradnje.

Related posts