Potresom u Turskoj i Siriji pogođeno je gotovo 26 miliona ljudi

Gotovo 26 miliona ljudi moglo bi biti pogođeno potresom koji je ove sedmice zatresao Tursku i Siriju, istaknula je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) …

… kada novi podaci pokazuju da je poginulo preko 28.000 ljudi. WHO poziva na žurnu finansijsku pomoć od 42,8 miliona dolara kako bi se odgovorilo na prve potrebe.

Početkom ove sedmice ta je organizacija, koja je već izdvojila 16 miliona dolara, ocijenila da su potresom pogođena 23 miliona ljudi. Danas je taj broj narastao na 26 miliona, 15 milijuna u Turskoj i gotovo 11 u Siriji. Među njima se više od pet miliona smatra posebno “ranjivima”, od čega je gotovo 350.000 starijih i više od 1,4 miliona djece.

WHO ocjenjuje da se u Turskoj srušilo više od 4000 objekata, a 15 bolnica je djelomično ili teško oštećeno. U Siriji, gdje je zdravstveni sistem na izdisaju zbog 12-godišnjeg rata, oštećeno je najmanje 20 zdravstvenih objekata na sjeverozapadu, od čega četiri bolnice.

WHO je objavio da je u četvrtak otpremio u Tursku 37 tona traumatološke i hirurške opreme, a 35 tona je u petak stiglo u Siriju. Treća pošiljka s takvom opremom treba u ponedjeljak stići u Siriju. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus doputovao je u subotu u Alep, u Siriji, koji je teško stradao u potresu.

Izvor: Vijesti.ba / Hina

Related posts