Poštivanje radničkih prava u USK: Radnici šute zbog straha od gubitka posla

Nedavno objavljen detaljni izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijski nadzor o radu u 2016. godini dotakao se i kontrola inespektora o poštivanju prava radnika.Nerijetko su, naime, stizale prijave o značajnom broju radnika u privatnom sektoru bez ugovora o radu. U takvim slučajevima malo šta se moglo učiniti, ističe glavna kantonalna inspektorica za rad Sena Družić

Situacija nije ništa bolja ni kada su u pitanju radnici s kojima poslodavci imaju potpisane ugovore. Najočitiji primjer su zaposleni u trgovačkoj i uslužnoj djelatnosti. Pored niskih primanja, nerijetko i sa više od 70 radnih sati sedmično , bez slobodnih dana i plaćenog prekovremenog rada, uposlenicima u ovom sektoru krše se prava iz radnog odnosa.

„Imali smo prijave iz većih tržnih centara Adna,Tuš i Bingo, gdje radnici dolaze na posao rano i ostaju duže. Radnik dođe ujutro u 6 sati i odlazi sa posla u 7 sati navečer “, kaže inspektorica.

U kakvim uslovima rade teško ćete danas dobiti odgovor od zaposlenih u privatnom sektoru , što ne čudi. U Kantonu gdje je doći do radnog mjesta postala nemoguća misija i privilegija samo za neke, velik je strah radnika o tome javno govoriti.

Radnici koji znaju da im se krše prava rijetko će se usuditi da kažu bilo šta protiv poslodavca i ako moraju svjedočiti, bit će u korist poslodavca i malo kada će se desiti da radnik poslodavca prijavi. Jednostavno, dok se ta svijest ne promjeni, tako će i ostati.

U inspekciji ističu , da gdje god utvrde nepoštivanje propisa iz oblasti radnopravnih odnosa, poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti. Kako bi pribavili valjane dokaze u posljednje vrijeme dobro im dođe videonadzor koji imaju skoro svi poslovni subjekti. – piše rtvusk.

Related posts